Annons

VisitDenmark Bornholm

Sköna Bornholm: Här är kultur inga konstigheter

På rent bedårande Bornholm duggar vårens kulturaktiviteter tätt. Vandra på klippor i norr, strosa på sandstränder i söder – och krydda med en inspirerande konstrunda i sköna maj.
Foto: Stefan Asp

Allt du behöver veta om Bornholm

Naturnära upplevelser är en självklar ingrediens i Bornholmsbornas vardag. Natur i form av de dramatiska landskapen där klippor, stränder och skogar avlöser varandra. Och naturnära i form av all den konst och det konsthantverk som skapas av öns många frisinnade själar, ofta inspirerade av det magiska ljuset och just de unika naturmiljöerna.

Foto: Semko Balcerski

Att kulturen har en så stark ställning bland Bornholms 40 000 invånare bekräftas inte minst av att man som första landskap i Europa utnämndes till prestigefulla World Craft Region. 

Många konstnärer använder lokala material, som den speciella leran. I flera hundra år har keramiker, stengodstillverkare och andra konstnärer använt den karakteristiska gula leran för att skapa krus, tallrikar och andra bruksföremål – som sedan exporteras över hela världen.

Foto: Rasmus Kvist Media

Glasblåsare och silversmeder

I dag har även glasblåsarna börjat ta alltmer plats; ett tecken på glasets kraft och kvalitet är Konstakademiens Designskola i Nexö på Bornholms östkust. Även textilkonstnärerna blir fler. Siden, ull och tyg är favoritmaterial, medan former och färger hela tiden skiftar. Glöm inte heller alla silver- och guldsmeder som ofta bjuder in till sina öppna utställningar och typiska verkstäder, inte sällan i charmiga gamla byggnader med anrik bornholmsk historia.

En smart startpunkt för att hitta öns alla konsthantverkare är att stanna till vid Bornholms Center för Konsthantverk, som håller hus i Grönbechs Gård. Miljön är en destination i sig, ett före detta packhus från 1875 utanför Hasle strax norr om Rönne.

Foto: Oh Oak (t.v.), Maja Frendrup (t.h.)

Kollektiv samlingspunkt

I centret visar konstföreningen ACAB – Arts & Association Bornholm – det bästa av keramik, glas, textilier och smyckes- och silverdesign och presenterar samtidigt sina 56 aktiva medlemmar. Här hämtar man med lätthet inspiration för att finna sig sin egen nya favoritkonstnär, vars konst man sedan kan förkovra sig i ännu mer direkt på plats. Bland ACAB:s aktuella utställningar i vår tar man gärna några steg ut till Moder Natur där Anne Rolsteds grönskimrande keramik nästan sjunker in i den magiska miljön.

Foto: Stefan Asp

Konstrundan: 18–21 maj

Även om konsten och designen lever sitt dagliga liv året runt på Bornholm, får den extra stort fokus under tre fulltecknade dagar. Mellan 8:e och 21:a maj öppnar öns konstnärer och hantverkare dörrarna till sina ateljéer, butiker och gallerier för nyfikna besökare. Konstrundan gör nedslag runt hela Bornholm, men även om ön är liten finns det gott om minnesvärda upplevelser. Så ta hjälp av katalogen och Konstrundan för att kreera din coolaste konstrutt – och glöm sedan inte att krydda med några av de mysiga övernattningar och fina krogupplevelser som alltid väntar besökaren på Bornholm.

Se samtliga färjeavgångar och boka din resa här

Foto: Daniel Villadsen

Fakta: Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.
Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.
Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Pris från 99 DKK. www.bornholmslinjen.se

Här är några förslag på bra boenden på Bornholm

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helsingborgs Dagblads redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se

Läs också

Vandringsvänliga Bornholm – upptäck de vackraste stigarna

Vandringsvänliga Bornholm – upptäck de vackraste stigarna

Vandringsvänliga Bornholm – upptäck de vackraste stigarna På idylliska Bornholm är det aldrig långt till naturen. Sköna cykelturer och vänliga vandringar väntar på den solstänkta danska ön, utsedd till Danmarks bästa destination. Foto: Kristoffer Linus Allt du behöver...

Njut som ett reseproffs – Lottie Knutson om Bornholms bästa

Njut som ett reseproffs – Lottie Knutson om Bornholms bästa

Njut som ett reseproffs – Lottie Knutson om Bornholms bästa Sugen på en vårweekend på en solig dansk ö? På idylliska och lantliga Bornholm väntar mat- och dryckesupplevelser värdiga en storstad. Lottie Knutson guidar till sina personliga platser.  Foto: Lottie...