hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
11 juni 2018

Anställda värdar gör kvällen tryggare

Vad har tre brottare, en kampsportsmästare, en behandlingsassistent och en väktare gemensamt? Det är alla anställda för att skapa lugn och trygghet på stadens gator.

Det är en varmlördagkväll i juni och stadsdelen sprudlar av liv. En större grupp ungdomar i blandade åldrar spelar fotboll på planen vid Drottninghögsskolan. När de sju trygghetsvärdarna inklusive fotograf närmar sig är ungdomarna avvaktande. Lasse, som håller ihop trygghetsvärdarnas arbete denna lördagkväll, bestämmer att de ska dela på sig. Tre värdar promenerar mot Dalhem medan de andra stannar kvar vid fotbollsplanen. En kort stund senare är trygghetsvärdarna med i spelet på planen.

– Det blir ingen bra reaktion när vi kommer som en så stor grupp. När vi är färre är det lättare att hälsa, säger trygghetsvärden Hussam Omar senare.

 

Både han och kollegan Emil Sandahl elitsatsar till vardags på brottning och har ambitionen att ta sig till OS i Japan 2020. Mycket tid går att åt till träningen, men jobbet som trygghetsvärd är ett bra extraknäck.

– Allt handlar om relationer. Att få lära känna ungdomarna, spela boll med dem och få möjlighet att göra skillnad, det är toppen, säger Emil Sandahl.

 

Det är viktigt att dricka i värmen, även för våra fyrfota vänner. Thilda Johansson släcker törsten hos en hund på Dalhem.Bild: David Lundin

 

De som jobbar som trygghetsvärdar är rekryterade till uppdraget och har blivit godkända av länsstyrelsen.

– Vi vill att de ska vara bra förebilder, det kan handla om att de kommer från området eller att de håller på med idrott eller har andra egenskaper som utmärker, säger Marcus Nilsson, vice VD för Bevakningsgruppen, som sysselsätter trygghetsvärdarna.

 

På Planteringen är det dags för kvällens andra fotbollsmatch för trygghetsvärdarna. Hussan styr upp och barnen får välja lagkamrater. Det råder inget brist på social kompetens hos trygghetsvärdarna. Bild: David Lundin

 

Trygghetsvärdarna började arbeta i början av april, några veckor innan polisens tillslag mot flera adresser på Drottninghög. Lasse upplever att det är mer folk är ute på kvällen nu.

– Till en början trodde vi inte att det bodde några tjejer på Drottninghög. Sedan dess har de ”poppat upp som svampar ur marken”. Innan fick tjejerna kanske inte gå ut på kvällen för sina föräldrar. Det får de nu, säger Lasse.

 

Vid en nybyggd grillplats i ett grönområde mellan Dalhem och Drottninghög gungar barn i gungställningen. Föräldrarna sitter på en bänk och njuter av i kvällssolen.

– Det fanns mer problem här tidigare. Nu blir vi glada när vi ser polisen. Vi känner oss tryggare, säger Ekhlas Shino.

 

”Det är ett fint område. Jag har bott på Dalhem i åtta år”, säger Haval Arab, till höger svägerskan Manal Shino. Bild: David Lundin

 

Trygghetsvärdarna besöker allmänna platser och verksamheter i områden där det annars inte rör sig några vuxna om kvällarna. Trygghetsvärdarna är ett resultat av den dialog staden för med boende om tryggheten.

– Det kom fram att invånare känner sig otrygga eftersom ungdomar hänger i gäng. Trygghetsvärdarnas uppgift är att fylla ett tomrum där det behövs vuxna och att vara relationsskapande och gränssättande, säger Elina Bratt, säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad.

 

Trygghetsvärdarna hälsar på alla de möter denna lördagskväll och de allra flesta boende hälsar glatt tillbaka. I ett radhusområde på Dalhem möts trygghetsvärdarna av ett glatt tillrop ”över häcken”.

– Ni gör ett bra jobb, säger en äldre munter herre.

 

”När man är på Drottninghög en kväll som denna är det rena idyllen. Det är inte den bild man fått tidigare”, säger trygghetsvärden Peter Viström. Trygghetsvärdarna känns igen på jackor med stadens tryck på. Bild: David Lundin

 

Det är inte alla som ser positivt på trygghetsvärdarnas närvaro. Några unga män passerar och en av dem informerar fotografen om att ”du fotar inte mig”. En del ungdomar tycker att trygghetsvärdarna snokar och misstror dem för att tillhöra polisen.

– Det gör vi inte. Vi är bara vanliga vuxna som är här för att det ska vara mer folk ute på kvällen. Tanken är att de boende ska ta tillbaka sitt område och det känns som att man kommit en bit på vägen, säger Lasse.

 

Trygghetsvärdarna

  • Varje fredag och lördag mellan klockan 18:30 och 02:00 vandrar trygghetsvärdarna på Drottninghög, Dalhem, Planteringen och på Söder. De jobbar även vissa aftnar och helgdagar som exempelvis valborgsmässoafton.
  • De besöker allmänna platser i områden där det annars inte rör sig några vuxna om kvällarna, men också verksamheter som fritidsgårdar.
  • Trygghetsvärdarna är anställda av Helsingborgs stad och rekryterade av företaget Bevakningsgruppen.
  • Värdarna har inga särskilda befogenheter, bortsett från så kallat envarsgripande. Det är den rättighet som var och en har att i vissa speciella situationer gripa personer som har begått brott. De samarbetar bland annat med stadens mobila team, polisen, räddningstjänsten, brobyggare och nattvandrare. Ett samarbete med Nobina, som kör stadsbussarna, gör att trygghetsvärdarna kan åka gratis på bussen.

 

Text: David Lundin, Katia Boberg

 

Trygghetsvärden Thilda Johannson gillar hundar och hundarna gillar henne. Matte Agneta Nilsson, Dalhem pustar ut på ute på en bänk. Bild: David Lundin

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies