hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
10 augusti 2017

Barnens upptäcktsfärd i staden ger kommunen idéer

Om barn syns oftare i stadsmiljön, kommer det i förlängningen ge en positiv effekt på stadsplaneringen, tror förskolläraren Emma Lewis. På Sundstorget fick barnen ett oväntat starkt gehör från landskapsarkitekterna.

Att stadsmiljön är till för alla har pedagogerna på S:t Jörgens förskolor tagit fasta på och uppmanar föräldrar att ta med sig sina barn ut för att just uppleva och upptäcka i Helsingborg.

I början av juni invigdes Sundstorgets sommarträdgård med hjälp av barn från Nicandergatans förskola som skrivit en hyllningssång till torget:

”Å mitt kära Sundstorg, du är vår bästa vän. Vi hoppas så gärna att vi ses snart igen”, sjöng de med en uppenbar stolthet över ”sitt” torg.

 

Bakgrunden är att barnen med sina förskollärare regelbundet har besökt torget, utforskat det, dokumenterat det och också bidragit till årets utsmyckning och installation.

– Vi tror att det är viktigt för barn att vistas i miljöer som inte är tillrättalagda för bara lek, utan faktiskt tar del av alla de spännande platser som staden har att erbjuda, säger Emma Lewis, förskolelärare på Nicandergatans förskola.

 

En av de populära leksakerna är ett rör där man kan ropa saker till sina kompisar. Luca provar.

 

Hon menar att man genom att vara med barn i stadsmiljöer stimulerar deras kreativitet och att det också ger både barnen och andra helsingborgare förutsättningar att mötas.

– Annars blir det lätt att barn lever isolerade från övriga samhället. Det gynnar varken barnen eller samhället i stort, säger Emma och berättar om hur barnen knutit kontakt med både poliser, trädgårdsmästare, andra torgbesökare och förvaltare från staden – exempelvis de som var ditsända för underhåll och reparation av spegelkonstverket Ecco Humor i Sundstorgsgaraget.

 

Nelly, 5, och Iris, 6, gillar att leka på torget.

– Vi har ätit och skrivit lappar, säger Nelly.

– Vi har varit här många gånger, säger Iris.

De har också åkt ned i spegelhallen i Sundstorgsgaraget.

– Vi har tagit hissen. Det var musik därnere, det var kul. Men någon hade bankat på speglarna, säger Nelly.

 

För att hindra skadegörelse satte barnen upp små lappar på konstverket med uppmaningar om att inte sparka på speglarna och utnämndes till konstverkets skyddsänglar av konstnärerna.

– När barn får plats i staden känner de ansvar och stolthet, säger Emma Lewis.

 

Barnen håller efter speglarna i Sundstorgsgaraget. De har också lämnat lappar bakom en av speglarna. Lapparna är en hälsning till någon i framtiden.

 

Andra fördelarmed att söka upp miljöer vid sidan om anvisade lekplatser, menar Emma är att det stimulerar barn att hitta på helt egna lekar, regler och upptåg samt att i större grad interagera med varandra och sin omgivning. Inte minst väcks barnens upptäckarlust.

– Vid en första anblick finns det kanske inte mycket att göra för barn på Sundstorget, men ger man det tid och tar med sig olika verktyg att utforska platsen med, börjar det hända en massa spännande saker. Nu längtar alla barnen tills vi ska gå dit nästa gång, säger hon.

Emma Lewis hoppas också att om barn syns oftare i stadsmiljön, kommer det i förlängningen ge en positiv effekt på stadsplaneringen. I Sundstorgets fall fick barnen ett oväntat starkt gehör från landskapsarkitekterna.

 

Isabel busar med kompisarna i gräset.

 

Årets tema på Sundstorgets sommarträdgård är just ”En plats för hela familjen”. Så när landskapsarkitekt Pamela Sjöstrand fick nys om och kontakt med förskolan var samarbetet givet.

Pamela Sjöstrand och hennes kollega Anna Karlberg, som tillsammans ansvarar för årets sommarträdgård har byggt upp olika miljöer på torget som ska stimulera de fem sinnena – och något att upptäcka för stor som liten.

Små spegelkonstverk, som barnen har gjort, hängdes upp i pergolan och barnens citat om torget finns kvar i form av klistermärken på marken.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies