hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
7 maj 2020

Basel Khalifa sommarjobbar i hemvården – extra viktig insats just nu

Basel Khalifa kom till Helsingborg som flykting från Syrien 2015. Redan andra året i Sverige fick han ett sommarvikariat inom hemvården och i sommar kommer han tillbaka igen. Och i spåren av coronapandemin är hans insats extra viktig.

Den första tiden i Sverige var jobbig för Basel Khalifa. Eftersom han inte kunde kommunicera med omgivningen levde han som i en bubbla, menar han. Jobbet i hemvården på Helsingborgs stad blev ett sätt att få träna upp svenskan, både med personal och med kunder.

– I början blev det en hel del missförstånd. Men efterhand blev jag tryggare i språket. Jag fick anpassa mitt tal till olika vårdtagare – till exempel att inte använda för långa meningar, tala i rätt tonläge och tala tydligt.

 

Basel tror på att språket och jobb är en motorväg mot integration för nyanlända, men då behövs det tillfällen för att träna sig i att prata. Han tycker att han fick ett bra bemötande redan första dagen på sin arbetsplats, med rundvisning och introduktionssamtal.

– Arbetslaget blir som en familj, stötar och täcker upp för varandra. Det skapar trygghet och långvariga relationer. Att ha kollegorna har varit till stor hjälp. Vi stöttar varandra men vi sporrar även varandra till utveckling. Tålamod och vilja behövs också som vikarie. Det är viktigt att kunna ta till sig både kritik och beröm, säger Basel.

 

Han har fått lära sig att arbetet i hemvården kräver fingertoppskänsla och lyhördhet.

– Det kan handla om att lägga märke till en detalj som är viktig för någon – till exempel att någon vill att nattlinnet ska luftas innan sänggåendet. Det är också viktigt att vara empatisk och personlig men inte privat, säger Basel.

 

Basel Khalifa är van vid att ta sig runt till hemvårdens kunder i ur och skur. ”Det är rätt skönt på Dalhem för här är det inte så långt mellan kunderna”, säger han.

 

Hösten 2019 flyttade Basel till Stockholm för att studera till läkare. Så småningom tänker han specialisera sig på tumörsjukdomar.

– Det viktiga mänskliga bemötandet har jag fått genom mitt sommarjobb, det är något jag har nytta av i läkaryrket – till exempel att inte använda krångliga ord i onödan. I sommarjobbet har jag mött människor med allvarliga sjukdomar, så det känns viktigt att jobba med människor mellan liv och död, där skapas hoppet.

 

Eftersom universitet och högskolor nu bedriver distansundervisning har Basel Khalifa tillfälligt flyttat hem till Helsingborg igen.

– Jag längtar alltid tillbaka hit, till Helsingborg och till min familj. Det är klart att det är en utmaning att studera på distans men tack vare digitala resurser fungerar det ändå.

 

Och till sommaren fortsätter han som vikarie i hemvården. Där har en hel del förändringar skett på sistone på grund av coronapandemin.

– Det gäller att ha extra koll på det här med desinfektion och rutiner för att minska smittspridning nu. Samtidigt tycker jag inte man ska vara rädd, jag tror på att Sveriges strategi fungerar. Det är allas ansvar att hjälpa till där man kan och jag känner mig glad att jag kan ge den den ordinarie personalen lite andrum genom att sommarvikariera.

 

Vill du också jobba med vård och omsorg i sommar? Läs mer och ansök här.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies