hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
3 juni 2020Far och son Cedergren i arbete på plantskolan på 1980-talet. Lars drev verksamheten mellan åren 1961 och 1996. Krister tog över 1996 och drev plantskolan till och med sommaren 2019. Krister Cedergren arbetar ibland på plantskolan Flora Linnea och ger fortsatt föredrag om rosor och klematis. Bild: Krister Cedergrens samling

Besök plantskolan som inte längre finns

Våren 2019 berättade Krister och Marie Cedergren att det var dags för dem att lägga ned sin plantskola på Råå. ”Plantskolan har betytt mycket för Fredriksdal, men också för svenskarnas trädgårdsintresse”, säger projektledaren Maria Axelsson som tillsammans med kollegor bestämde sig för att bevara plantskolans minne.

Den som besökt den lilla plantskolan på Starkoddersgatan på Råå kan intyga att det var lite som att kliva in i en svunnen tid. Småskaligt, personligt, och litet slitet, fjärran 2000-talets storskaliga bygg- och trädgårdsvaruhus.

 

Porträtt av bröderna Cedergren taget 1913: Gösta, Folke, Hilmer, Elvin, Ture och Hugo. 1915 startade bröderna Elvin och Hilmer Cedergren en plantskola på Råå. Bild: Krister Cedergrens samling

 

En kund handlar plantor av Lars “Lasse” Cedergren. Bild: Krister Cedergrens samling

 

– Cedergren var en av de sista plantskolorna av den gamla sorten, med gedigen trädgårdsmästarkunskap, säger Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

 

Plantskolan Cedergren & Co stängde sommaren 2019, men minnet lever kvar, inte minst i form av en utställning på Fredriksdal. Utställningen består av föremål från plantskolan, men också av färgsprakande fotografier och beskrivningar av många av plantskolans rosor, författade av Cedergrenkunden och trädgårdsskribenten Karin Berglund.

 

Rosen ”Souvenir de la Malmaison” var Lars Cedergrens favorit, med dess ”ljusskära blommor och en underbar doft”. När han beskrev rosen i Cedergrens rosenkatalog höll han sig däremot kort och inte allt för entusiastisk. Skälet till detta var att rosen var svårt att föröka och att det aldrig blev tillräckligt många. Fotografierna av rosor i utställningen är tagna av trädgårdsskribenten Karin Berglund.

 

Lars Cedergrens sekatör. Bild: David Lundin

 

Plantskolan startades 1915 av bröderna Elvin och Hilmer Cedergren. Från början handlade de med kaktusar och perenner, men efterhand satsade de allt mer på trädgårdsväxter och på postorder. 1952 utsågs plantskolan till kunglig hovleverantör på Sofiero slott. När andra generationen tog över år 1961 i form av Hilmers son Lars gick det inte att få tag på gammeldags rosor i Sverige.

– Lars Cedergren mindes rosorna från förr och ville ha dem i sitt sortiment. Om somrarna körde han runt på landet i Skåne och Småland och spanade efter rosor som han kände igen och tyckte var odlingsvärda. Sedan återvände han när rosorna blommat över och bad att få växtmaterial för att föröka och sälja, berättar Maria Axelsson.

 

”Man tager vad man haver”. Lars Cedergren använde en tobaksförpackning för att förvara sedlar i kassan på plantskolan. Bild: David Lundin

 

En transistorradio från plantskolan, troligen från 1900-talets första hälft. Bild: David Lundin

 

Cedergrens plantskola blev snart känd bland trädgårdsintresserade som den i stort sett enda försäljaren av gammaldags rosor. Plantskolan presenterade sina rosor i en årlig katalog.

– Det fanns få bilder i katalogen, men Lars Cedergren beskrev rosorna på ett underbart sätt. Den tidens trädgårdsmänniskor läste katalogerna som poesi eller romaner och ville ha alla rosorna Lars beskrev, säger Maria Axelsson.

 

Mycket av rosorna på plantskolan paketerades, vägdes och skickades med posten. Bild: David Lundin

 

En orderbekräftelse från Cedergrens plantskola av okänd datering. Bild: David Lundin

 

Enligt henne var Cedergrens plantskola också en av anledningarna till det stora uppsving för i det svenska trädgårdsintresset som kom på 1980- och 1990-talet.

– Det gjorde Lars och plantskolan betydelsefull för hela Trädgårdssverige.

 

Denna hörna av utställningen symbolisera platsen där de anställda tog igen sig, ätandes tårta, efter en lång dag på plantskolan. Bild: David Lundin

 

En tårta av blommor. Bild: David Lundin

 

Rosodlaren på Råå hade också en speciell relation till Fredriksdal museer och trädgårdar och hade en stor roll i att rosariet, Fredriksdals rosenträdgård, växte fram på 1980-talet. Lars Cedergren och en tidigare intendent och botaniske chef på Fredriksdal, Helmut Merker såg också till att friluftsmuseet kunde ta över en större samling rosor från en bortgången dansk rossamlare. Än i dag har Fredriksdals museer ett nationellt ansvar att bevara vissa rossorter.

– I Helsingborg finns mycket kunskap om rosor samlad, både i platsen och i människorna. Med utställningen hoppas vi förhöja trädgårdsintresset och föra vidare trädgårdsmästarkunskapen. Vi vill gärna inspirera nya generationer trädgårdsintresserade, säger Maria Axelsson.

 

Cedergrens plantskola i maj 2019, innan den stängde. Bild: Anna Bank

 

1996 gick Lars Cedergren bort och då tog sonen Krister Cedergren, som arbetat på plantskolan en tid, över verksamheten. Krister tog rosarvet vidare, men expanderade plantskolan på flera vis. Krister blommade också ut inom en egen inriktning, trädgårdsväxten klematis. Krister och hustrun Marie Cedergren drev plantskolan fram till och med sommaren 2019.

Text: David Lundin

 

Fakta: Utställningen

Utställningen ”Rosornas mästare” pågår till och med 30 augusti och kan intressera såväl den med intresse för blomster som för kulturhistoria. Utställningen består av föremål från plantskolan, historiska bilder men också av färgsprakande bilder av rosor och beskrivningar av dessa, signerade trädgårdsskribenten Karin Berglund.

Läs mer om utställningar på https://fredriksdal.se/

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies