hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
9 april 2020

Daglig verksamhet hjälper till i kampen mot corona

På en vecka har den dagliga verksamheten Garnisonen tillverkat över 700 visir åt vården och omsorgen. ”Vi måste alla hjälpas åt i samhället och göra vad vi kan”, säger stödassistent Christel Wahlund.

Coronapandemin har har lett till brist på viss skyddsutrustning och leverantörer som inte alltid kan leverera. Helsingborgs stad har börjat med en egen tillverkning av visir för att hjälpa vården. Att tillverka ett visir behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Det du behöver är ett overheadark, en bit självhäftande skumplast och ett vanligt resårband.

 

Mats Svensson och Jonas Persson tillverkar visir i verkstaden på daglig verksamhet Garnisonen till takterna av Europe. ” Man hade ju inte gjort det här innan. Men det går bra. Det är roligt det här”, säger Mats Svensson.

 

– Vi har varit ute på inköpsräder. Vi köper skumplasten i stora längder och klipper den i rätt längd. Nu är skumplasten slut i byggvaruhusen och mer kommer förhoppningsvis denna vecka. Tidigare tömde vi alla affärer i stan på overhead-papper, berättar Christel Wahlund, stödassistent på den dagliga verksamheten Garnisonen på Berga i Helsingborg.

 

Ett overheadark (eller en bit lamineringsfilm), en bit skumplast på 29,5 centimeter och ett resårband, det är allt som behövs för att tillverka ett full dugligt visir. Den självhäftande skumplasten limmas på overheadarket och sedan häftas ett resårband fast och visiret är klart. Visiret skyddar mot droppsmitta.

 

Men sedan gick flera skolor igenom sina förråd och hittade travar av gammal overheadfilm de inte längre behövde. Nu är overheadark inte längre en bristvara i ”visirfabriken” Garnisonen. Nu tryter istället den tredje beståndsdelen, resårband, som tagit slut i det lokala matvaruhuset. På andra håll inom Helsingborgs stad går 3D-skrivare varma när de skriver ut plastbågar till visir. Tanken är att den dagliga verksamheten Garnisonen inom kort ska få utskrivna bågar till visiren de tillverkar.

– Då slipper vi kanske gummibandet. Även om det är ett enklare jobb att tillverka visir kan en del av våra deltagare ha svårt att utföra det. Men vi kämpar på så gott vi kan, säger Christel Wahlund.

 

Patrik Tullby packar visiren som ska skickas till vård- och omsorgsförvaltningens förråd.

 

Och kämpat på har de. På en veckas tid har deltagarna och de anställda på den dagliga verksamheten tillverkat mellan 700 och 800 visir. I början jobbade tio personer per dag med tillverkningen, men nu är fler hemma och styrkan har tunnats ut. Deltagaren Patrik Tullby drar av pappersremsan som täcker klistret på skumplasten. Mats Svensson tar emot skumplasten och trycker fast den på ett overhead-ark.

– Det är jättebra att kunna hjälpa till och skydda mot smitta, säger Mats Svensson.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies