hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
23 december 2019

Därför hänger unga på Knutpunkten

Tåg, bussar, caféer och snabbmat, allt på samma ställe. Och så förstås färjorna till Danmark. Det är de viktigaste anledningarna till att ungdomar väljer att hänga på Knutpunkten på kvällarna. Men här finns också mobila teamet, som jobbar med att hjälpa och stödja unga och deras föräldrar.

– När det är stora evenemang för unga så förbereder sig mobila teamet för att kunna stödja ungdomar som är i behov av det, säger socialarbetaren Marie Webber.

 

Förra årets juldagsnatt anordnade ett uteställe i Helsingör ett disco för 16-åringar och uppåt, med alkoholpriser anpassade efter tonåringarnas plånböcker.

– Det var flera hundra ungdomar som åkte över från Helsingborg. Vi stod vid färjorna och såg dem åka och sen såg vi dem komma tillbaka, en del väldigt berusade och några var inte ens 16 år gamla. Vi ringde många orossamtal till föräldrar den kvällen, berättar Marie Webber som ingår i mobila teamet.

 

Yllka Sfishta och Marie Webber på väg ut på uppdrag. De har sin bas på Knutpunkten men arbetar i hela staden.

 

I Danmark är det lagligt att köpa alkohol från 16 års ålder och en del uteställen utnyttjar det genom att marknadsföra sina evenemang mot svenska ungdomar på facebook. Vissa av dem erbjuder också de svenska ungdomarna att bli ambassadörer för kvällarna, och lockar bland annat med gratis alkohol.

– Vi samarbetar mycket med olika aktörer för att kunna hjälpa de unga på bästa sätt. De som brukar ringa oss är framförallt ordningsvakter men också tågvärdar och personalen på färjorna, de kontaktar oss om det är stökigt, så kommer vi och möter upp och tar hand om de ungdomar som behöver det, säger socialarbetaren Johan Lunell.

 

– Vi får också en del samtal från oroliga föräldrar. Det kan handla om att deras tonåringar är ute mycket men de vet inte var. Då håller vi kontakt och pratar med ungdomarna om vi träffar dem på stan. Utifrån kontakten med föräldrarna och ungdomen så upprättar vi ett samarbete där vi kontaktar föräldrarna om ungdomarna är ute på andra tider än de som är bestämda. Det handlar mycket om att bygga upp ett förtroende och en trygghet hos ungdomarna, säger Marie Webber.

 

Johan Lunell, Marie Webber och Yllka Sfishta är socialarbetare och jobbar i mobila teamet.

 

Mobila teamet jobbar framförallt på kvällstid och sista passet slutar först klockan två på natten. Men de har även en del verksamhet dagtid då teamet har uppsökande verksamhet i ungdomsmiljöer.

– Det är viktigt att skapa relationer med ungdomarna, säger Carina Cronqvist, sektionschef för mobila teamet.

 

Basen för mobila teamet är Knutpunkten där de också har sin lokal. Teamet har hela Helsingborg som upptagningsområde.

– Det är viktigt att nämna att den absoluta majoriteten av de unga som brukar vara här inte gör något fel, de möts upp här och sen kanske de tar en sväng på stan. Det finns ju även skolor här i byggnaden. Men en del ungdomar stannar kvar här och det är dem vi möter ofta i vårt jobb, säger Yllka Sfishta, socialarbetare.

– I perioder har vi haft problem med att det samlas stora grupper med ungdomar här, det gör att andra besökare kan känna sig otrygga och då finns vi där som trygga vuxna, säger Marie Webber.

 

Steven Zutic och Carina Cronqvist på mobila teamets kontor på Knutpunkten.

 

Många är de tonåringar som fått hjälp av mobila teamet genom åren. Marie Webber minns en 17-årig tjej som varit i Danmark och festat. Tjejen hade tidigare kännedom om teamet och kände sig trygg med att få hjälp och stöd av dem. Socialarbetarna samarbetar med bland annat polis och ordningsvakter när ungdomar till exempel har rymt hemifrån.

– Till oss kan man alltid vända sig, både ungdomar som vill ha kontakt med en trygg vuxen och föräldrar som är oroliga för sina barn, säger Carina Cronqvist.

 

Läs mer om mobila teamet här.

 

Fotnot: Marie Webber är inte kvar i mobila teamet, hon har idag en annan tjänst på Helsingborgs stad.

 

Här hittar du fler av stadens insatser för ungdomar

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies