hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
14 september 2020Leon Keers konstverk på Mäster Palms plats kombinerar en Rörstrand-servis med naturkatastrofer. Bild: David Lundin

Därför sätter Helsingborgs stad färg på Söder

De senaste fyra somrarna har Söders grå husväggar fått färg när gatukonstnärer från när och fjärran målat i stadsdelen. Nu finns 20-tal konstverk att beskåda i corona-tider.

– Vi var lite rädda att en fjärde sommar med ny gatukonst skulle bli för mycket för en och samma stadsdel. Men så blev det inte. Jag tycker att det blev bättre. Det börjar skapas kluster av konst kring exempelvis Furutorpsplatsen, säger Peter Eriksson på Kulturhotellet, en av dem som arbetat med artstreet-festivalerna.

2020 valde en jury ut sex konstnärer till att måla garageportar på Söder. Här sprejmålar Julia Rio garageportar på Furutorpsgatan i juli månad. Bild: Christian Karström

 

På sina håll på Söder har det varit många gråa byggnader och mycket betong. Helsingborgarna verkar mestadels uppskatta att väggarna får färg.

– Vi får ofta feedback om att konsten är uppskattad. Ett exempel är den feedback vi fått gällande Leon Keers konstverk som upplevdes ha en mycket positiv påverkan på torgets inramning och känsla, säger Peter Eriksson.

 

En invånare tyckte att konstverket ramar in Mäster Palms plats på ett fint sätt. Bild: Christian Karström

 

Helsingborgs stad anlitar både lokala och internationella talanger inom gatukonst.

– Vi tror att det lokala tillsammans med vissa externa artister ger en mix som leder till stolthet. Och stolthet över var man bor leder till goda ambassadörer och att man månar mer om var man befinner sig. Är man stolt över sin stad och sitt kvarter så pratar man om det. Det finns inga bättre ambassadörer för vår stad än invånarna, säger Fredrik Öjbro, projektledare på Helsingborgs stad som fortsätter:

– Det kanske viktigaste syftet med Artstreet är att få fler att röra sig på Söder, vilket kan leda till ökad upplevd trygghet, säger Fredrik Öjbro.

 

Garageportarna som målats av Julia Rio på Furutorpsgatan. Bild: Christian Karström

 

Han får medhåll av Peter Eriksson på Kulturhotellet som bor och verkar på Söder sedan flera år tillbaka.

– Tidigare på vintern kändes det lite öde här. Med den nya belysningen och konsten här tror jag gör att man känner sig tryggare generellt. Jag känner mig aldrig otrygg här. Jag tror att konsten kan göra att allmänheten uppfattar det som ännu trevligare och mer intressant område.

 

Moa Sundberg, samhällsplanerare på Helsingborgs stad, menar också att konsten kan lyfta en plats.

– Vilket lyft det blev när Julia Rio målade de tre garageportarna på Furutorpsgatan. Innan kändes det stökigt där. Nu blir jag glad när jag går förbi där, säger hon.

 

Inspirationen till konstnären Hilma Nordéns, H.O.N muralen på Carl Krooks gata 17 kommer från den svenska urskogen. Bild: David Lundin

 

Hon menar att konsten också kan inspirera folk att besöka platser de kanske inte annars gjort. Hon tar exemplet med Mantas katt, den flera våningar höga målningen av en katt, som täcker en husvägg ut mot Malmöleden och järnvägen.

– Det konstverket ses av såväl bilister som buss- och tågpendlare. Det kan skapa en nyfikenhet för ett område.

 

Peter Eriksson tycker att gatukonsten passar bra in på Söder.

– Det ger Söder en extra touch. Det ger en gemytlighet och energi och ramar in våra torg väldigt bra. Det är en ganska mixad stadsdel. Det är mycket studenter, många olika kulturer och lite alternativa verksamheter. Det bidrar till känslan av en levande stadsdel, säger Peter Eriksson.

 

Konsten på Söder finns i stadsrummet och är tillgänglig för alla. Helsingborgs stad ordnar varje sommar guidade turer där den som vill kan lära sig mer om konstverken och har också skapat promenadslingor i appen Guide Helsingborg.

 

Artstreet-artisterna använder olika metoder. Här målar danske Jonas Molbaek, PRWND, med pensel på Bryggaregatan. Bild: Christian Karström

 

Peter Eriksson från Kulturhotellet uppskattar att verka i Helsingborg och ser egentligen bara en sak som Helsingborgs stad kunnat göra bättre.

– Vi är en av de ledande städerna i Sverige inom street art. Jag tycker att vi kunde marknadsföra det mer. Har man tråkigt hemma kan man gå ned på stan och kolla på konst. Vi har 500 meter öppen vägg mellan Pixlapiren och Gåsebäck där vem som helst kan måla, säger Peter Eriksson.

 

Målningen av konstnären Etile1 på Furutorpsgatan 49. Bild: Christian Karström

 

Förstärkt verklighet på Mäster Palms plats

Artstreet-festivalen har under åren 2020-2022 inriktningen innovation. Det främsta exemplet i årets utgåva är den nederländske konstnären Leon Keers konstverk vid Mäster Palms plats. Verket går att betrakta som det är, men får ytterligare ett lager via AR, så kallad augmented reality eller förstärkt verklighet. Allt du behöver göra är att ladda ned konstnärens kostnadsfria app till din smartphone och rikta den mot konstverket i korsningen Södergatan och Gasverksgatan. Du hittar Iphone-appen i App store och Android-appen på Google play.

 

Moa Sundberg, samhällsplanerare på Helsingborgs stad, menar att gatukonst kan skapa nyfikenhet på en plats. I bakgrunden syns Karin Söderquists konstverk “Stronger than you think” på Bryggaregatan. Bild: David Lundin

 

20-tal konstverk sedan 2017

Sedan sommaren 2017 har konstnärer målat ett 20-tal konstverk på Söder, du kan läsa om de flesta av dem på Artstreets webbplats. Artstreet-festivalen är ett samarbete med Helsingborgs stad och Kulturhotellet.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies