hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
2 juli 2020

De fick jobb före examen

Att meka med bilar är mångas dröm. Victor Möller och Sikandar ”Sickan” Riaz får betalt för att göra det. De blev erbjudna jobb redan innan de avslutat utbildningen till personbilsmekaniker.

På Förenade bil är arbetsmiljön långt ifrån den gamla oljegropen. Här står blanka bilar i luftiga hallar. Och här mekar Victor Möller och Sikandar “Sickan” Riaz med BMW-bilar. Det var kärleken som tog Sikandar Riaz hela vägen från Pakistan till Helsingborg. Victor Möller hade en betydligt kortare resa: från Ödåkra. Två kollegor med helt olika bakgrund, men där man också kan hitta likheter. Båda är tekniskt intresserade och vill ha bra jobb med möjligheter att utvecklas. Sickan, som är mekaniker, berättar:

– Jag jobbade med kabeltjänster i Pakistan. I Sverige har jag bland annat varit städare, greenkeeper, torghandlare och tidningsbärare. Men jag vill ha ett riktigt jobb där jag kan utvecklas och det kan man inte i de yrkena.

 

Sikandar “Sickan” Riaz jobbade tidigare bland annat som städare. Nu är han mekaniker på Förenade bil.

 

Han valde yrkesutbildning eftersom den är kort och inte så svår, menar han. Det är den enklaste vägen att komma in på arbetsmarknaden och man får ett papper på att man kan ett yrke.

– Jag fick först praktik som mekaniker på Bildeve, men innan examen blev jag anställd på Förenade bil med ansvar för fordonsunderhåll. Efter bara några veckor där fick jag jobbet som mekaniker. Här på arbetet kan vi vidareutbilda oss och gå kurser till exempel inom AC och elbil. Men språket är superviktigt, det måste man ha, säger Sickan.

 

Victors intresse för bilar väcktes när han tog körkort.

– Jag ville skruva och började kolla utbildningar för att se om det fanns några alternativ för mig. På gymnasiet gick jag ekonomlinjen men hade svårt att sitta still så jag slutade med ofullständiga betyg. Studie- och yrkesvägledarna visade mig möjligheten med en yrkesutbildning.

 

På sin praktik kom Victor till ”plåten” och fick eget ansvar för sneda skärmar på krockade bilar.

– Jag bestämde mig: nu kör jag! Detta är min största chans att få ett jobb, det var bara att börja lära sig. Jag jobbade över sommaren och blev anställd som plåtslagare i oktober. Det finns utvecklingspotential i jobbet och man får certifikat om man går kurser.

 

 

Victor Möller rekommenderar yrkesutbildningen till dem som inte trivs med att sitta still i skolan.

 

Håkan Rosén som är yrkeslärare på programmet Fordon och transport på Rönnowska skolan berättar:

– Utbildningen är ettårig med tio veckor teori och resten praktik på en verkstad. Praktikperioden är vår framgångsfaktor. Efter praktiken är det lätt att få jobb, efterfrågan på duktiga mekaniker bara ökar och om du duktig får du bra betalt.

 

Victor har närmat sig sin dröm: att livnära sig på att renovera bilar.

– Det här är en jäkligt bra möjlighet att få ett jobb. Man är ute på praktik länge och får visa vad man kan. Det är perfekt om du vill komma vidare, en möjlighet om du inte bara vill sitta i skolan, säger han.

 

Läs mer om yrkesutbildning här. 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies