hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
23 mars 2020

De sätter guldkant på vårdboendets mat

I Helsingborg lagas varje dag över 1700 portioner mat till hyresgäster på vårdboenden i kommunens tillagningskök. Drygt 200 av dessa portioner lagas i köket på vårdboendet Borgvalla i Vallåkra. På dagens meny står raggmunk med fläsk, rårörda lingon och till dessert en päronpaj.

Det doftar stekt potatis i köket. Emin Korajkic står vid ett stekbord och steker raggmunkar till 100 personer. Hälften av portionerna ska till Boklidens vårdboende i Mörarp.

– Det tar ungefär två timmar att steka. Raggmunk med fläsk är populärt, de flesta hyresgästerna här gillar husmanskost. Men favoriten är färs i olika former, som pannbiff och kåldolmar, säger han.

 

Kocken Håkan Andersson på Borgvalla vårdboende med dagens efterrätt, en päronkaka med vaniljgrädde. Samma rätt serveras även i en variant anpassad för de hyresgäster som har svårt att tugga och svälja. Bild: David Lundin

 

I Borgvallas tillagningskök jobbar även Håkan Andersson och Peter Andersson. Varje dag är det en av dem som har hand om timbalkosten, alltså anpassade måltider till dem som har svårt att tugga och svälja.

– Idag gör jag två olika sorters sill till kvällsmaten: senapssill och löksill. Förutom att den ska smaka gott är det mycket viktigt att den är mjuk och lättuggad, och helt slät i konsistensen.

 

Och det är en del att tänka på när man lagar mat till äldre. Eftersom det är vanligt att aptiten minskar med åldern behöver maten ha ett högre energiinnehåll.

– Vi använder lite mer grädde och ägg i maten för att öka energi- och proteininnehållet. Men det viktigaste är att vi serverar mat som hyresgästerna känner igen och tycker om, säger Håkan Andersson.

 

Emin Korajkics recept på raggmunk är enkelt och består av riven potatis, ägg och lite lök. Bild: David Lundin

 

I Helsingborg finns tre tillagningskök förutom Borgvalla. De andra finns på vårdboendena Kungshult, Lundhagen och Åbrädden. Alla vårdboenden har mottagningskök som ordnar frukost samt tillbehör, sallad och måltidsdryck till huvudmålen och dessutom alla viktiga mellanmål. I tillagningsköken lagas middag och kvällsmat varje dag och efter middagen serveras alltid dessert. Idag är det Håkan Andersson som har hand om den.

– Idag blir det päronpaj med vaniljgrädde. Jag gör också en päronpaj i timbalform, den ser nästan likadan ut men den innehåller inga bitar utan är mjuk och lättuggad.

 

Sockerlagen från päronen används för att göra en så kallad säröbomb, en smoothie med extra mycket energi och protein.

– De som behöver lite extra energi får sådana. Det är också ett sätt för oss att ta tillvara på sådant som blir över, till exempel sockerlag eller en skvätt grädde.

 

Asta Olsson är nöjd med maten på Borgvalla vårdboende. Bild: David Lundin

 

På boendena uppmärksammas alla årets högtider, plus sådant som kanelbullens dag och alla hjärtans dag. På Borgvalla har det blivit lunchdags. Asta Olsson och Margit Karlsson tycker om raggmunken.

– Det är så gott så. Och väldigt omväxlande meny, säger Margit Karlsson.

Asta Olsson håller med:

– Personalen i köket kommer upp ibland och frågar om det är någon mat vi önskar oss eller något vi vill ändra på. De gör allt vad de kan för oss, de är så kära så.

 

Text: Katia Boberg

 

Detta reportage gjordes 4 februari 2020.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies