hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
31 augusti 2020

De tar cykeln för miljön och barnen

Familjen Isaksson/Norberg i Rydebäck cyklar och åker kollektivt varje dag till jobb och skola. Deras motivation är miljön, motionen och att barnen blir piggare.
– Forskning visar att barn som går och cyklar till skola och förskola får bättre koncentration, lättare att lära och mår bättre, säger Pia Bastholm som är barnrättsstrateg och ansvarig för stadens skolreseplan.

Det är morgon hemma hos familjen Isaksson/Norberg i Rydebäck och Freja och Ronja som är nio och sex år gamla har packat skolväskorna. Betty som är 3 ska till förskolan. När alla fått på sig skorna tar de ut cyklarna ur förrådet och trampar iväg. Efter att barnen lämnats på skola och förskola beger sig Zara Isaksson vidare mot stationen och tåget till jobbet i Malmö. Mats Norberg cyklar hela vägen till Helsingborg och jobbet på NSVA, en tur på omkring 30 minuter.

– Först trodde jag inte att jag skulle palla göra det varje dag men nu har jag vant mig och tycker att det är skönt. Då behöver man inte träna på fritiden, säger han.

 

Många barnfamiljer upplever att de aldrig skulle klara sig utan bilen för att få vardagspusslet att gå ihop. Men för familjen Isaksson/Norberg är det tvärtom.

– Det finns så många anledningar till att vi cyklar. Dels är det praktiskt utifrån var vi bor, det går helt enkelt snabbast att cykla. Sen finns ju miljöaspekten och även det att barnen får en bra start på dagen. Jag tror att det är viktigt för dem att komma igång på morgonen så att de orkar sitta still i skolan sen, säger Zara Isaksson.

 

Och forskningen ger dem rätt. Pia Bastholm är barnrättsstrateg på Helsingborgs stad och jobbar för att fler barn ska cykla eller gå till skolan istället för att bli skjutsade.

– I en bil lär sig barn absolut ingenting. Barn som blir skjutsade får svårare med både koncentration och inlärning i skolan. Dessutom får de i sig mer avgaser i bilen än om de cyklar eller går, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att grundlägga goda vanor tidigt, helst redan i förskoleåldern.

– Har man blivit skjutsad blir man latare och det håller i sig ända upp i tonåren. Man gör sina barn en otjänst om man kör dem överallt, säger Pia Bastholm.

 

Barn som får cykla till skolan själva mår bättre, visar forskning. Bild: Lotta Vittinger Liljenström

 

Freja som är nio år cyklar till skolan på egen hand.

– Det är kul när jag får cykla själv för då känner jag mig lite stor. Man ska ha hjälm när man cyklar för då skadar man inte huvudet när man ramlar. Och jag vet att jag ska se upp för bilar när jag cyklar över parkeringen, säger hon.

 

Förutom just parkeringen har Freja cykelväg hela vägen till skolan. Zara Isaksson menar att det är avgörande hur vägen till skolan ser ut.

– Vi har jättebra cykelvägar här och det gör att vi kan släppa iväg Freja själv. Hon tycker att det är spännande och ansvaret gör att hon växer. Men har man en mer trafikerad skolväg får man ju cykla tillsammans, säger hon.

 

Hon ser också fler fördelar med att ta cykeln istället för bilen:

– Man slipper stressen i bilköer och man behöver inte leta parkeringsplats vid skolan. Eftersom många föräldrar skjutsar till skolan blir det ju en jobbig trafiksituation där.

Enligt Pia Bastholm är denna trafiksituation ett stort problem och ställer till det för de barn som vill cykla.

– Många är stressade på morgonen och när alla ska lämna samtidigt blir det kaos vid skolorna. Det gör att skolvägen blir mer osäker för de barn som går och cyklar och mängden avgaser vid skolorna ökar, säger hon.

 

Hur ska man göra om man måste ta bilen då?

– Om skolvägen är för lång för att barnen ska kunna cykla tycker jag att man ska parkera minst 500 meter från skolan och gå sista biten, antingen att barnet går själv eller med föräldern. Då minskar man mängden avgaser vid skolan, samtidigt som barnet får en värdefull möjlighet att komma igång inför skoldagen.

 

Precis som Zara Isaksson tycker Pia Bastholm att skolvägen är avgörande för när barnet kan gå eller cykla själv.

– En del barn som har cykelväg till skolan kan börja cykla själv redan i ettan. Barns självförtroende ökar markant när de får klara saker själv. Har man en skolväg med mer trafik får man cykla eller gå tillsammans och samtidigt öva på olika trafiksituationer.

 

Tips till föräldrar

  • Börja gå och cykla redan när barnet går på förskolan.
  • Prata med andra föräldrar i området, kanske ni kan turas om att följa barnen till skolan?
  • Gå eller cykla en bit bakom barnet första gångerna hen ska ta sig till skolan själv, då ser du om hen klarar det eller om ni behöver öva mer.
  • Prata med barnet om olika situationer och vad hen ska göra om något händer.
  • Om du måste skjutsa till skolan: stanna minst 500 meter bort och gå sista biten. Då minskar mängden avgaser vid skolan och barnet får röra på sig innan skoldagen.

 

LÄS MER: Om barn som mår bättre och presterar bättre för att de tar sig själv till skolan.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies