hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
25 november 2019

De tog tåget till Italien – tack vare hjälp från stadens tågvägledning

De har solpaneler på hustaket och funderar på att skaffa elbil, så när utlandssemester kom på tal kändes tåget som ett självklart val för Rauni Andersin och Bertil Magnusson. Men hur bokar man biljetter och lägger upp en bra rutt? Paret från Örkelljunga fick tågvägledning av stadens energi- och klimatrådgivare.

För 20 år sedan åkte Rauni Andersin och Bertil Magnusson tåg ner till Spanien på semester. Nu ville de prova tågsemester på nytt och begav sig till Knutpunkten för att boka en resa. Men på Skånetrafikens kundcenter går det inte att boka utlandsresor. Istället fick de tipset att ta kontakt med stadens energi-och klimatrådgivare för att få tågvägledning.

– Vi gick till Kontaktcenter och där fick vi berätta om vårt ärende och lämna vår e-postadress. Sen fick vi ett mejl med jättemycket bra information och tips, säger Rauni Andersin.

 

I mejlet stod det bland annat vilken rutt som är enklast och snabbast ner till Italien. Tågvägledarna tipsade också om att skaffa interrailpass och vilka resebyråer som kan hjälpa till med bokningen.

– Efter det mejlet lossnade det verkligen, då visste vi vart vi skulle vända oss och hur vi skulle lägga upp resan. Vi tog kontakt med en resebyrå och fick hjälp med bokningen, säger Bertil Magnusson.

 

Själva semestern varade i 14 dagar med resdagarna inräknade. Det tog en och en halv dag att komma ner till Monterosso al mare och lika lång tid tillbaka. Och på det stora hela gick det smidigt, tycker Örkelljungaparet.

– På nattåget ner fanns det ingen fungerande toalett så där fick man gå till en annan vagn. Och ibland förstod vi inte utropen i högtalarna. Men alla tåg gick i tid utom ett och det var på vägen hem från Köpenhamn, säger Rauni.

 

På tåget brukar Rauni och Bertil ha med sig tidningar och böcker men det är sällan de öppnas. Istället tittar de ut genom fönstret eller pratar med varandra och medresenärerna.

 

Den stora fördelen med tåg tycker Rauni och Bertil är att resan börjar så fort man lämnar hemmet.

– Man kan sitta och titta ut och sen får man besöka olika stationer och se en massa som man missar om man flyger. Man möter många trevliga människor på vägen också. Det blir en mycket större upplevelse med tåg, säger Bertil.

– Jag hoppas att fler ska välja tåget på semestern, även äldre människor. Vi är 74 och 78 år gamla och för oss gick det jättebra, säger Rauni.

 

Vad tyckte ni om hjälpen ni fick från stadens tågvägledning?

– Det var det som gjorde att vi kunde komma iväg. Det var en glad överraskning för oss att den servicen fanns hos kommunen, säger Rauni Andersin.

 

Tre tips från Rauni och Bertil till dig som vill prova tågsemester:

  • Planera och boka allt i god tid. Skriv ut en resplan med alla tider på papper och ta med.
  • Välj hellre längre än kortare bytestid, då slipper du stressa och kan istället ta en kopp kaffe och se dig omkring på tågstationen.
  • Kolla var i tåget din sittplats finns innan du går på. en del tåg är långa och det är lättare om du går till rätt vagn direkt.

 

Läs mer och kontakta energi- och klimatrådgivarna för tågvägledning här.

 

Text: Katia Boberg

 

Bild: David Lundin

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies