hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
23 augusti 2018

DNA-märkning på skolorna ska avskräcka tjuvar

Inbrott och stölder kostar varje år stadens skolor omkring en halv miljon kronor. Men nu hoppas staden kunna minska de kostnaderna med hjälp av märk-DNA. Tre surfplattor har redan kommit tillrätta med hjälp av DNA-märkningen.

På DNA-märkta datorer sätter Per Padovano ett klistermärke som ska avskräcka tjuvar.

 

Metoden går ut på att man penslar en särskild vätska på värdesaker såsom datorer och surfplattor. Vätskan innehåller en DNA-profil som är unik för varje flaska. Sedan registrerar man flaskans nummer på en sida på nätet. När polisen gör ett tillslag eller hittar misstänkt stöldgods lyser de med UV-ficklampor som gör att vätskan syns och då kan de koppla de märkta sakerna till sin ägare. Men framförallt har märk-DNA en avskräckande verkan.

– Det viktigaste för oss är att förebygga att inbrott sker. Vi sätter klistermärken på de märkta sakerna och på skolornas fönster och dörrar och det hoppas vi ska ge effekt, säger Per Padovano som är samordnare på skol- och fritidsförvaltningen.

 

DNA-vätskan kostar 500 kronor per flaska och en flaska räcker till mellan 80 och 100 saker. I början sökte Per Padovano och hans kollegor pengar från stadens försäkringsbolag, men numera får respektive skola betala märkningen själv.

– Alla vaktmästare får gå kurs och sen märker de allt från laptops till gräsklippare och traktorer.

 

På skolornas fönster sätts större klistermärken upp som visar att skolans utrustning är DNA-märkt.

 

Statistiskt sett har stölderna från skolor minskat, men det går inte att säga att det beror enbart på märk-DNA.

– Under de senaste åren har vi genomfört flera olika insatser. Bland annat har vi ökat kameraövervakningen och börjat låsa in all bärbar utrustning i säkerhetsskåp, säger Per Padovano.

Tre surfplattor har kommit tillbaka med hjälp av märk-DNA.

– Det hade varit inbrott på Påarps skola och en tid senare ringde polisen från Uppsala och berättade att de hade våra surfplattor som stulits där. Men förmodligen är den förebyggande effekten viktigare, avslutar Per Padovano.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies