hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
21 oktober 2019

Elever får lära känna nya idrotter – Här testar Tycho Braheskolan curling

På gymnasiets idrottslektioner ingår det att eleverna ska få prova på olika sporter. Idrottsläraren Liselott Sand Janerot brukar ta med sina elever på bland annat curling. “Det roligaste är att det är teknisk utmanande och olikt allt annat”, säger Rebecca Harden som går naturvetenskapsprogrammet.

Klockan är strax innan 10 på förmiddagen och regnet strilar ner från en grå himmel. Klass TNA2B från Tycho Brahe-skolan kommer ett par stycken i taget till curlinghallen som ligger intill Helsingborg Arena. Därinne tar de av sig uteskorna och tar på rena gymnastikskor. Sen håller idrottslärare Liselott Sand Janerot en snabbgenomgång i hur sporten går till för att fräscha upp elevernas minne. Det är tredje tillfället i curlinghallen för just den här klassen.

– Och så håller ni kvasten på isen hela tiden, inte vifta med den eller spela luftgitarr säger hon och klassen skrattar.

 

Kvasten Liselott håller i för att demonstrera ser ut som en vanlig sopborste av trä, fast med kortare borsthuvud.

– Sådana kvastar användes förr i tiden, de var gjorda av renhår. Men det som hände var att håren lossnade och störde stenarnas bana. Det är inte mycket som ska till för att stenen ska ändra riktning, säger Lasse Janerup som är anställd av curlingklubben och sköter hallen.

Numera använder man kvastar av plast med huvud i syntetmaterial. På fötterna har man olika skoöverdrag, en sula som glider och en som ger bra grepp på isen.

 

Det gäller att ha flest stenar närmast centrum av det så kallade boet. Bild: David Lundin

 

Eleverna tar på sig hjälmar och handskar innan de går ner på isen. I curlinghallen ligger temperaturen på omkring sju grader för att isen ska hållas fin. Intill finns ett litet rum med utrustning som Lasse Janerup använder för att hålla isen i skick.

– Här har jag en behållare med kallt vatten som jag går runt och duschar isen med efter att jag har gjort i ordning den med ismaskinen. Det kallas att man pebblar isen för att den ska bli lagom knottrig för curlingstenarna att glida på, säger han.

 

Det var tredje gången som gymnasieeleverna testade curling på idrottslektionen. Bild: David Lundin

 

TNA2B har delat upp sig i fyra lag och börjat spela mot varandra. En skickar iväg stenen och tre sopar. De flesta stenarna hamnar rätt.

– Första gången vi var här fick de öva på att glida på isen och lära sig curlingens regler. Andra gången kunde de börja spela lite mer och nu tredje gången är det verkligen tävling. Det är jätteroligt att se hur eleverna utvecklas, säger Liselott Sand Janerot.

 

På gymnasiet ingår det att eleverna ska prova olika sporter. De går till badmintonhallen, ishallen och badet bland annat.

– Det handlar om att de ska känna till de här olika idrotterna så att de kan gå hit själva på sin fritid sen. Just med curlingen är det väldigt roligt för träningen ger snabbt resultat. Och eleverna uppskattar det jättemycket, säger Liselott Sand Janerot.

 

Det krävs stor koncentration för att åstadkomma precision med den knappt 20 kilogram tunga curlingstenen. Bild: David Lundin

 

En av eleverna som redan varit här på fritiden är Alva Cruce. Hennes hobby är att springa långdistans men hon tycker det är roligt att prova andra idrotter.

– Det bästa är att få göra något kul ihop med klassen och komma ut ur klassrummet lite, det är verkligen en höjdpunkt.

Klasskompisen Sara Bengtsson håller med:

– Det är spännande att få prova på nya saker som man kanske inte hade gjort annars och det känns som att hela klassen är peppad på detta.

 

Vad är det svåraste med curling?

– Att få till rätt vinkel på stenen och att inte skicka iväg den för hårt eller för löst. Jag hade bara sett curling på teve innan och det är mycket svårare än man tror. Men det är lättare nu när vi har övat ett par gånger.

 

Text: Katia Boberg

 

Upplev curling i världsklass

EM i curling för damer och herrar arrangeras i Helsingborg 15-23 november 2019. Över 400 tävlande beräknas komma till Helsingborg under mästerskapet. Totalt spelas över 100 matcher och 46 lag från 26 länder deltar.

Mästerskapet genomförs av Helsingborgs Curlingklubb med stöd av Helsingborgs stad, Event in Skåne, Svenska Curlingförbundet och World Curling Federation.

 

Läs mer och köp biljetter här.

 

En taktik är att sopa ut motståndarnas stenar ur boet. Bild: David Lundin

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies