hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
13 augusti 2018

Framtidens arbetsgivare får chans att utvecklas i Helsingborg

Heminredning via telefonen, en app som hjälper familjer att leta aktiviteter och en plattform för att hitta färskvatten. På Think Accelerate huserar just nu nio uppstartsföretag som utvecklas med stadens hjälp.

Casper Fabricius håller sin smartphone i handen. På skärmen syns en stol från en möbelbutik. Med hjälp av appen Cimmerse placerar Casper Fabricius stolen i rummet där vi sitter. Tekniken bygger på AR, alltså augumented reality, samma teknik som i det populära spelet Pokemon Go.

– Tanken är att appen ska användas av e-handelsföretag för att låta kunderna prova hur saker ser ut i 3D hemma i deras eget hem. Den används främst för möbler, konst och mode, säger Casper Fabricius som är VD och grundare av Cimmerse.

 

Han kommer från Köpenhamn men tillbringar just nu ett halvår i Helsingborg där han och hans kollegor i företaget övar på att sälja in sina företagsidéer till investerare och knyter kontakter med andra uppstartsföretag.

– Vi övar mycket på att pitcha, det gör vi varje dag. Det är det allra viktigaste för det är på det sättet du får investerare. Där ingår till exempel scennärvaro, kroppsspråk, och självsäkerhet, säger Alexander Bastien som är en av tre personer som jobbar på Think Accelerate.

 

De andra två heter Jenny Sandberg och Nelly Paulsson. De anställda fungerar som mentorer för uppstartsföretagen men anordnar också workshops och föreläsningar om olika ämnen som man har nytta av som ny entreprenör.

– Men jag tror att det viktigaste för uppstartsföretagen är att få lära känna andra i samma situation och vara en del i den gemenskapen. Det är mycket mer motiverande än att sitta hemma på sin kammare, säger Jenny Sandberg.

 

Emma Gunnebrink är VD för Dedecco, ett uppstartsföretag som jobbar med heminredning via nätet. Företaget föddes när hennes kollega Tobias Ekman skulle inreda ett rum och inte hade tid att anlita en inredningsdesigner.

– Då kom han på att man skulle kunna ha en tjänst som låter en göra detta på nätet. Vi vill göra heminredning tillgängligt för fler människor. På det här sättet blir det både enklare och billigare, säger Emma Gunnebrink.

 

Dedecco fungerar så att du filmar och fotograferar rummet du vill inreda och skickar in filmen till företaget. En designer väljer ut möbler och andra detaljer till rummet och väljer du att köpa sakerna får du göra det till samma pris som i butiken.

– Om inte Think hade funnits hade vi förmodligen satsat på företaget ändå men jag tror inte att det hade gått lika bra. Man behöver möta andra i samma situation och prata och få feedback. Här finns en ärlighet som gör att man vågar prata om problem och vad som kan bli bättre. Det gör att vi utvecklas snabbare, säger Emma Gunnebrink.

 

Emma Gunnebrinks företag Dedecco underlättar för dem som vill ha heminredning på distans.

 

Flera av uppstartsföretagen kommer från andra länder. Just nu finns här företag från Kazakhstan, Ryssland, USA, Sydamerika och flera Europeiska länder. Vissa företag stannar i Helsingborg, andra åker tillbaka efter att perioden på Think Accelerate tagit slut. Alexander Bastien menar att båda alternativen är bra för Helsingborg.

– De företag som stannar här utvecklas och kan på sikt bli arbetsgivare i regionen. De som lämnar Helsingborg har med sig en positiv bild av staden och fungerar som ambassadörer internationellt, säger han.

85 procent av företagen som gått igenom Thinks program är fortfarande igång och totalt har företagen haft en omsättning på 75 miljoner kronor.

 

Nu i höst är det dags för nya uppstartsföretag att söka platser på Think. Samtidigt planerar de att arrangera evenemanget HBG TECH för fjärde gången. Där är tanken att helsingborgarna ska få möta uppstartsföretagen och ta del av Thinks verksamhet.

– Jag tror att Think tillsammans med universitetet ökar Helsingborgs konkurrenskraft och gör att ungdomar stannar kvar i staden istället för att flytta till Malmö och andra större städer, säger Jenny Sandberg.

 

Läs mer på Thinks hemsida

 

På Think Accelerate finns det företag från hela världen.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies