hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
2 mars 2020

Från stök och bråk till en trevlig matstund

Växter, ljuddämpare, mysig belysning och en kryddvägg. Mycket har hänt i Drottninghögsskolans matsal den senaste tiden. Och en av de bidragande orsakerna till förbättringen heter Emily Weber. Hon är skolvärdinna och jobbar med de små sakerna som betyder mycket för trivseln på skolan.

Klockan är halv elva på förmiddagen och Emily Weber fixar det sista innan första gruppen elever kommer och äter. Hon ställer fram växter och bestick på bordet och gör fint i “kryddväggen” där barnen kan ta färska kryddor och örter till maten. Sist av allt ställer hon fram en tavla med veckans meny. När eleverna kommer hälsar hon välkommen och berättar om maten. Sen finns hon till hands i matsalen under lunchen.

– Jag brukar sätta mig vid borden och prata med eleverna när de äter. Det bidrar till att skapa en lugnare stämning.

 

De yngre eleverna brukar få pepp av Emily att testa nya grönsaker från salladsbordet.

– Jag brukar säga att den som vågar prova något nytt är en tuffing. Och det fungerar bra, många som tidigare inte åt grönsaker har börjat göra det. Det handlar om att bygga relationer och skapa kompisband med eleverna för att göra det möjligt att förändra.

 

Övrig tid har Emily Weber bland annat hand om elevråd och matråd, jobbar på fritids där hon har en mat- och bakskola, ansvarar för beställning av varor till personalen, ordnar med personalevenemang och finns där hon behövs. Och hon är uppskattad hos eleverna.

– Det bästa med att gå och äta i matsalen är att Emily finns där. Tidigare var det inte så många som tog grönsaker men nu har alla börjat göra det, säger Moamel Haider Kadum som går i sexan.

 

Moamel Haider Kadum och hans klasskompisar delar gärna ut varsin kram till Emily Weber.

 

I Drottninghögsskolans matsal var lunchen tidigare en ganska stökig tillställning. För att komma tillrätta med problemen har personalen dels jobbat med att göra matsalen mer välkomnande och dels med att prata med eleverna kring hur man beter sig i matsalen. Emily Weber har en viktig roll i båda delarna.

– Jag tycker att det är bra när Emily kommer till borden och håller koll. Ibland sjunger hon och vi får gissa vilken låt det är när vi står och väntar på att gå in i matsalen, säger Mohammed Jebury som går i tvåan.

 

Och arbetet har gett resultat.

– Jag har märkt att ljudvolymen har sänkts och bråk mellan elever har minskat. Elevernas ordförråd har också ökat i takt med att de provar nya grönsaker och kryddor från vår örtvägg, och lär sig vad de heter.

Emily Weber är utbildad kock och har jobbat i restaurangbranschen i cirka 15 år innan hon började på Drottninghögsskolan.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba på ett sätt som passar mig – att få vara flexibel, ha varierande arbetsuppgifter, arbeta med barn och att ingen dag är den andra lik. Och att jag får lära mig av barnen och samtidigt lära dem saker.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies