hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
14 september 2017

Golvfirman hjälper arbetslösa ut i arbetslivet

När Helsingborgs stad skrev avtal med Sandéns golv var kravet att företaget skulle hjälpa Helsingborgare på vägen mot arbete. ”Det känns självklart att hjälpa till”, säger vd:n Stefan Sandén.

VD:n Stefan Sandén tycker det är bra att Helsingborgs stad får de upphandlade företagen att ta ett större socialt ansvar.

Sandéns golv har under två års tid tagit emot ett antal praktikanter från Helsingborgs stad. Det har varit svenska ungdomar så väl som nyanlända, personer som ännu inte fått fäste på arbetsmarknaden. Christian Carlström är lageransvarig på företaget och handleder praktikanterna.

– Det handlar om grundläggande saker som vikten av att komma i tid och hålla överenskommelser. Fungerar inte det är det svårt att få och behålla ett arbete, säger han.

– Vi är öppna med att vi ställer krav på våra praktikanter. Det går inte att lattja sig igenom arbetslivet, som ungdomar ibland kunnat göra i skolan, säger vd Stefan Sandén.

 

En annan aspekt är att vilja delta i gemenskapen på arbetsplatsen. Det har hänt att praktikanter hållit sig undan vid exempelvis fikapauser.

– Jag förklarade att så funkar det inte här. Det är väldigt viktigt att komma in i gemenskapen, säger Stefan Sandén och får medhåll av matcharen Magnus Nilvér på Helsingborgs stad:

– Den sociala biten är en stor del i att kunna klara ett jobb, säger han.

 

Lageransvarige Christian Carlström har tidigare tränat ungdomar i fotboll. Han menar att lagret är en välkomnande och social arbetsplats. ”Här är ingen i vägen. Vi jobbar nära varandra. Varje timme kommer folk för att leverera eller hämta varor”, säger han.

 

Flera praktikanter har lämnat praktikplatsen för ett jobb.

– Det är roligt att se någon utvecklas och börja ta egna initiativ, säger Christian Carlström och fortsätter:

– Det är inte så lätt att ta sig ut i arbetslivet idag. Många arbeten kräver utbildning. Jag tycker att alla förtjänar en chans att visa vad man går för.

– Vi brinner för att hjälpa ungdomarna. Det känns som en självklarhet, säger Stefan Sandén.

Han tycker även att företagets anställda fått nya perspektiv av att ta emot praktikanter. Deras första praktikant från Helsingborgs stad kom från Irak och bar på skador från kriget.

– Jag tror att det är nyttigt för oss svenskar att få se människan bakom det vi läser om i tidningen, säger Stefan Sandén.

 

Just nu är det högkonjunktur i byggbranschen och det märks. Den senaste praktikanten fick Sandéns golv bara behålla en dag innan han gick vidare till ett arbete. Matcharna på Helsingborgs stad ser sig nu om efter en ny praktikant.

– Företagare kan bidra på många olika sätt, till exempel genom att erbjuda praktik, ordna studiebesök eller genom att rekrytera, säger Magnus Nilvér.

Vill ditt företag ta emot praktikanter eller bidra på annat sätt? Kontakta näringsliv- och matchningsenheten på Helsingborgs stad påmatchning@helsingborg.se

 

Här kan du läsa om vad Helsingborgs stad kan hjälpa ditt företag med.

 

Krav vid upphandlingen

Sandéns golv är en av Helsingborgs stads upphandlade leverantörer av golvtjänster.

I upphandlingen ställde staden krav på socialt ansvarstagande. Det betyder att företaget förutom att de får ett avtal med staden även ska stödja helsingborgare på vägen mot arbete, till exempel genom att erbjuda anställning eller praktik.

Sandéns golv har 38 fast anställda i Helsingborg.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies