hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
8 december 2016

Han är snart läkare – trots omvägen

När Abbas Ali Derwish kom till Sverige saknade han gymnasieutbildning och trodde det var kört med studier. Tack vare stödet från vuxenutbildningen i Helsingborg läser trebarnspappan i dag andra terminen på läkarprogrammet.

– Hej Abbas! Vad roligt att se dig. Du har inte varit här på länge.
Abbas Ali Derwish hälsar glatt på Ann-Louise Alenius i receptionen. De har pratat en hel del med varandra de senaste åren då Helsingborgs lärcentrum varit något av Abbas andra hem.
– Jag älskar lärcentrum. Jag går gärna hit fortfarande, berättar Abbas Ali Derwish.

 

Abbas långa väg till läkarprogrammet i Sverige började 2003 då han som 17-åring kom han med sin familj som flyktingar från krigets Irak.
– Jag läste sfi och fortsatte med svenska som andra språk. Sedan sökte jag jobb. Det blev aldrig av att gå gymnasiet och vi visste inte att man kunde studera som vuxen i Sverige. Den möjligheten finns inte i Irak.

 

Ville vidare

Ann-Louise Alenius välkomnar Abbas Ali Derwish tillbaka till Helsingborgs lärocentrum. Bild: David Lundin

 

Efter att ha jobbat som bland annat lagerarbetare i några år kände Abbas Ali Derwish att han ville vidare. Han läste in gymnasiekompetens i svenska, engelska och naturkunskap på Komvux Kärnan, stadens skola för vuxenutbildning.
– Läraren motiverade mig att läsa mer och väckte ett intresse hos mig att fortsätta med teoretiska studier för att få grundläggande behörighet till högskolan. Nu ville jag bli sjuksköterska.

 

Men Abbas drog sig för matematikkurserna.
– Jag tyckte det var svårt, för jag har aldrig varit förtjust i matte. Jag blev rekommenderad att gå till Helsingborgs lärcentrum.
Där fick han stöd som hjälpte honom att klara matematikkurserna och högskoleprovet.
– Lärcentrum har betytt oerhört mycket för mig. Du får jättebra hjälp och det är lugn och ro. Här finns datorer och alltid någon att fråga. Alla som jobbar här är så vänliga och trevliga, berömmer Abbas Derwish.

 

Kom in på läkarprogrammet

I januari kom Abbas in på läkarutbildningen i Göteborg. Abbas bor i Helsingborg med sina tre barn på sex, fyra och tre år och är dessutom ensamstående förälder. För att kunna komma hem till sin familj på kvällarna tågpendlar han de flesta vardagar till Göteborg och tillbaka. Det blir många tidiga morgnar och sena kvällar.
För att Abbas ska klara studierna får han mycket hjälp av sina föräldrar och syskon.
– Vi är en stor familj. Jag har nio syskon och vi är vana att hjälpa varandra i familjen. Det är vår tradition, förklarar han.

 

Du verkar ha en oerhört stark motivation. Vad är det som driver dig?
– Jag har alltid kämpat. Min pappa har alltid varit en förebild och jag vill också vara en bra förebild för mina egna barn. Jag känner att om du bara har viljan kan du bli vad som helst i Sverige. Du betalar ingenting för skolan och du kan ta studiemedel. Jag är jätteglad att Sverige tagit emot oss och gett oss så många möjligheter.
Men det gäller också att våga utmana sig själv, framhåller Abbas Ali Derwish.
– Vet du inte vad du ska bli? Prova något. Det är bättre än att aldrig försöka.

 

Vuxenutbildning i Helsingborg.

Du hittar information om Helsingborgs lärcentrum och vuxenutbildningen på http://www.helsingborg.se/vuxenutbildning

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies