hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
5 februari 2020

Han bröt isoleringen och fick sitt drömjobb

Axel Bruno Klintvik satt mest hemma i sin lägenhet. Men med stöd från stadens verksamhet Navigator fick han en praktikplats som ledde till jobb.
– Jag har drömt hela mitt liv om att jobba i en livsmedelsbutik och nu gör jag det, säger han.

Praktik på företag för personer med LSS-beslut har funnits i Helsingborgs stad i många år, men 2017 utvecklades verksamheten och bytte namn till Navigator. Till Navigator kommer personer med till exempel intellektuella funktionsnedsättningar eller högfungerande autism och som enligt lagen har rätt att delta i en daglig verksamhet. Det kan ibland vara svårt för personer med funktionsnedsättning att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden, så Navigator arbetar med att stötta och visa på vilka möjligheter som finns.

 

25-årige Axel Bruno Klintvik är en av dem som haft praktik via Navigator. City Gross, där han hade sin praktikplats, var så nöjda med honom att de i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen erbjöd honom en lönebidragsanställning.

– Jag gillar att tiden springer iväg här. Det är roligt att hjälpa kunderna, packa upp saker i butiken och så kör jag truck. Det är ett väldigt roligt och omväxlande jobb, berättar han.

 

Innan Axel Bruno Klintvik började praktisera ville han helst inte lämna hemmet.

– Jag hade precis flyttat hemifrån och ville mest vara i lägenheten, men så sa en arbetsanpassare till mig att jag väl kunde prova i fyra timmar och se hur det kändes.

En bra taktik då det visade sig att Axel stormtrivdes.

– Han är en stor glädjespridare och var sprudlande glad i flera månader när han fick reda på att han skulle bli anställd, berättar Johan Lindén, Axels närmsta chef på City Gross.

 

Axel är noga med att se till att det han packar upp från lagret hamnar på rätt ställe i butiken.

 

Navigator fokuserar på att hjälpa deltagarna ut på arbetsmarknaden. En kartläggning görs över vad deltagarna är intresserade av att jobba med och om de till exempel tycker om utomhusarbete, att arbeta i grupp eller har behov av kognitiva hjälpmedel. Målet är att deltagarna ska kunna komma ut i praktik så fort som möjligt, men behöver de lite längre förberedelse kan de stanna på Navigator i upp till tre månader. När en deltagare är redo matchar Navigators arbetsanpassare individen mot ett företag där hen kan få en praktikplats.

 

– Vi ser vilka styrkor de har och fokuserar på det. Om en person är intresserad av en viss bransch, till exempel restaurang, kan vi klargöra vilka olika arbetsuppgifter personen kan ha där. Vi förtydligar med hjälp av bland annat mindmaps, säger Marie Dietrich som är kvalitetsledare på Navigator.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies