hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
23 januari 2020

Han fick jobb direkt efter gymnasiet – men få söker industriutbildningarna

Robin Palgan pluggade Energiprogrammet – kyl- och värmepumpsteknik på gymnasiet och deltog i Yrkes-SM i sin kategori. Han har sedan dess jobbat i sitt yrke och tycker att jobbet är både fritt och kreativt. Trots det är det få som söker industriutbildningar. “Vi skulle behöva fler kollegor, säger han.”

När det var dags för gymnasieval ville Robin Palgan plugga “något verkstadsaktigt” eftersom hans pappa var bilplåtslagare och han delvis vuxit upp i den miljön och trivdes där. Valet föll på kyl- och värmepumpsteknik, en utbildning som har få sökande.

– Det är många som jobbar i yrket som går i pension nu och vi skulle verkligen behöva bli fler. Efter avklarad utbildning är det stor chans till en anställning på ett företag som arbetar med kyl- och värmepumpsteknik.

 

Efter gymnasiet deltog Robin Palgan i Yrkes-SM. Efter det fick han åka till Calgary i Kanada och tävla i Yrkes-VM, eller WorldSkills som tävlingen heter internationellt.

– Yrkes-SM är ett fantastiskt arrangemang, inte minst för att marknadsföra sig själv och sin arbetsgivare. Sen är det härlig stämning under tävlingen och det är kul att titta på också, säger han.

 

2009 vann Robin Palgan Yrkes-SM i sin kategori.Bild: David Lundin

 

Robin Palgan har jobbat i sitt yrke sedan han gick ut gymnasiet. Idag jobbar han på Klimatkyl som finns i Helsingborg, Malmö och Lund. Men han jobbar i hela Skåne.

– Det är ett väldigt fritt jobb på det sättet, jag har tjänstebilen hemma och utgår hemifrån när jag ska ut på uppdrag. Uppdragen får jag i telefonen och sen sköter jag mig själv hela dagen, kontaktar kunder, felsöker och löser problem.

 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att det är mycket frihet under ansvar. Jag har en arbetsledare men så länge jag sköter mina uppdrag kan jag lägga upp arbetet i stort sett som jag själv vill. Sen tycker jag att det är roligt att felsöka och lösa problem åt kunderna.

 

Att ha koll på köldmediets tryck och temperatur är viktigt vid underhåll av kylanläggningar. Bild: David Lundin

 

Jerker Modéer är biträdande rektor på Filbornaskolan där industritekniska programmet finns. Programmet har 16 platser men det var länge sedan de fylldes.

– Industritekniska har haft det svårt under flera år att attrahera ungdomar. Vi har legat på strax under tio förstahandssökande. I förlängningen är det katastrofalt för branschen, säger Jerker Modéer.

 

Varför borde fler välja en industriutbildning?

– Industrin är en bred och varierad bransch med yrken som kräver kompetenta, engagerade och motiverade medarbetare. Du kommer att möta kunder, leverantörer och medarbetare som kan leda dig till fortsatta uppdrag i hela världen. Dessutom erbjuder industrin trygga och bra arbetsplatser med goda anställningsförhållanden. Just nu finns det många och välbetalda jobb som väntar på ungdomar med en examen från vårt program.

 

Robin Palgans pappa var bilplåtslagare och när Robin valde gymnasieprogram plugga “något verkstadsaktigt”. Bild: David Lundin

 

Robin Palgan menar att industribranschen passar den som är praktiskt lagd. Men det är en missuppfattning att den här typen av jobb inte kräver tankeverksamhet.

– Det är en hel del matte inblandad. Jag behöver kunna läsa av ritningar och mäta och räkna ut till exempel längden på rör. Sen är det kul att det är olika arbetsuppgifter varje dag, en dag är jag ute på planerad service, nästa dag gör jag kundbesök och dagen efter det installerar jag kylutrustning och automatik eller felsöker. Det blir sällan långtråkigt.

 

Text: Katia Boberg

 

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies