hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
1 oktober 2020”Biblioteket har varit mycket hjälpsamma och koordinerat åt mig eftersom jag inte kan svenska. Jag upplever att nio av tio äldre i Sverige talar bra engelska”, säger Debajeet Chaudhury.

Han har hjälpt många under pandemin

Debajeet Chaudhury hade aldrig sysslat med volontärarbete. Men så kom coronapandemin och nu har han delat ut 40 påsar med böcker till lässugna seniorer i Helsingborg.

När coronapandemin slog till mot världen hade IT-arkitekten Debajeet Chaudhury med familj bott i Helsingborg i tre år. Som många andra blev han mycket orolig.

– Jag tänkte: ”Om jag och min fru skulle bli sjuka hur skulle vi få hem mat till vår fyraåriga dotter?”, säger Debajeet Chaudhury.

 

I en broschyr som skickats ut från Helsingborgs stad hittade han information om appen Nyby, där helsingborgare kunde hjälpa varandra. Han skaffade appen, men familjen behövde aldrig be om hjälp. Däremot noterade Debajeet Chaudhury att helsingborgare behövde hjälp med olika sysslor, bland annat behövde biblioteket hjälp med att leverera böcker till seniora helsingborgare.

 

Debajeet Chaudhury med familj flyttade till Sverige från Indien för sju år sedan. Det var coronapandemin som fick in honom på volontärarbete. Han tycker att Nyby-appen fungerat bra och känns säker. “Det är bra att man tagit fram en egen tjänst för detta och inte använder exempelvis Facebook”, säger han.

 

Debajeet Chaudhury tog sig an ett uppdrag, hämtade en påse böcker på Stadsbiblioteket och begav sig till Ramlösa. Biblioteket förklarade för den som behövde hjälp att Debajeet Chaudhury inte talade svenska, men däremot engelska.

 

– Jag var lite tveksam först. Hur skulle jag kunna kommunicera och hur skulle jag kunna leverera böckerna? Jag var en ju främling och man skulle inte träffa andra personer då.

Han levererade böckerna till kvinnan i Ramlösa, som på engelska förklarade att hon klarade sig bra så länge hon hade böcker att läsa.

– Hon sa att böckerna gjorde att hon inte kände sig ensam. Då kände jag att jag gjort något bra, säger Debajeet Chaudhury.

 

Volontärarbetet har fått honom att inse att det finns många ensamma äldre i Sverige.

– Vi borde hjälpa varandra så mycket vi bara kan, inte minst nu under corona. De som är 70 plus bör inte gå ut under corona. Alla kan göra något för att glädja dem.

 

Johan Hammar säger Nyby-appen egentligen inte skapats för en kris, utan som ett sätt för invånare att be om hjälp och engagera sig för sina medmänniskor. “Snart behöver vi tänka bortom pandemin. Det kommer fortfarande att finnas många människor i samhället som behöver hjälp med olika saker. Det kan exempelvis handla om att man behöver hjälp med sin svenska”, säger Johan Hammar.

 

Johan Hammar är projektledare för kommunala mikrotjänster på Helsingborgs stad och ansvarar för Nyby-appen. Han gläds åt Debajeet Chaudhurys engagemang:

– Det är superbra. Han är utan tvekan den användare som gjort flest uppdrag. Det är precis det här som är meningen med tjänsten. Appen ska göra det enkelt för folk att engagera sig och be om hjälp. Man ser ett behov dyka upp och kan hjälpa till direkt.

 

Nyby-appen dras numera med ett angenämt problem. Det är många fler som vill hjälpa till än de som behöver hjälp.

– Vi vill gärna att fler i Helsingborg, både verksamheter som privatpersoner, lägger ut saker de vill ha hjälp med. Var inte vara rädd att be om hjälp. Vi sitter på resurserna men behöver fler uppdrag. Det finns en otrolig kraft i de nära tusen helsingborgare som laddat ned appen, säger Johan Hammar.

 

Text och bild: David Lundin

 

Vill du hjälpa till eller be om hjälp?

Ladda då ned appen Nyby till din smarta telefon. Nyby är en digital annonsplats där du som behöver hjälp kan be om det och du som vill hjälpa till kan göra det. Appen finns att ladda ned där appar laddas ned . Det har kommit omkring 100 förfrågningar, som i huvudsak handlat om att handla mat eller bära hem böcker till helsingborgare som inte kunnat gå ut på grund av coronaläget.

Du kan också bli volontär via Helsingborgs volontärcenter.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies