hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
22 oktober 2018

Han tar färjan till jobbet

Francisco Aliaga är inte bara nybliven helsingborgare utan också ny på jobbet. Hans arbetsplats ligger dessutom på andra sidan Öresund. Tillsammans med drygt 18 000 andra pendlar han över Sundet till jobbet.

För omkring ett år sedan flyttade Francisco Aliaga till Helsingborg för att studera masterprogrammet i Service management på Campus Helsingborg. Med rötterna i Spanien har han de senaste fyra åren flyttat runt i olika länder i Europa. Eftersom han hade erfarenhet från hotellbranschen sökte Francisco Aliaga först deltidsjobb i Helsingborg vid sidan av studierna, men upptäckte att det var svårt eftersom han inte levde upp till de svenska språkkraven. På en jobbmässa i februari träffade han flera företag med bas i Helsingör. Han packade ner sitt CV och tog färjan över sundet med siktet inställt på att söka jobb på hotell Marienlyst.

– Jag gick direkt in på hotellet med mina papper och ett leende på läpparna. Jag berättade om mina erfarenheter från hotellbranschen och att jag var intresserad av jobb. Jag hade tur, träffade rätt person och fick jobb direkt, säger Francisco Aliaga.

 

Och trots att han fortfarande brottas med danskan trivs han med sitt jobb på hotellet.

– Både kollegor och hotellgäster pratar gärna engelska med mig, det är inget problem. Det är en större utmaning om folk pratar danska. Jag kan ju se att de skämtar ibland, men jag förstår inte alltid vad det handlar om. Det är frustrerande förstås, men det går bättre och bättre med tiden.

 

Francisco Aliaga pluggar på Campus Helsingborg.

 

Det tar en timmemellan hemmet i Helsingborg och jobbet i Helsingör. Francisco Aliaga promenerar till Knutpunkten på tjugo minuter, åker färja lika länge och promenerar sedan sista biten till hotellet på den danska sidan.

– Först köper jag alltid kaffe på Knutpunkten. Sedan tar jag det lugnt på färjan och promenerar alltid samma väg till jobbet på den danska sidan. Det låter kanske patetiskt, men det är som om hela Helsingör välkomnar en när färjan seglar in i hamnen, säger han.

 

Färjorna mellan Helsingborg och Helsingör går var 15:e minut. Bild: Helsingborgs hamn

 

Francisco Aliaga är inte ensam i sin bekantskapskrets om att pendla med färja till jobbet. Hans studiekamrat Adam gör precis likadant. Deltidsjobbet har han fått via Francisco Aliaga, som såg en lapp på ett café i närheten av hotellet. Anställningen gick fort och inom en vecka hade Adam också blivit Öresundspendlare. Att färjorna seglar ofta och dygnet runt underlättar eftersom båda två har oregelbundna arbetstider. Och det råder inget tvivel om att både Francisco och Adam njuter av sin färdväg till jobbet.

– Det är fantastiskt att åka färja. Speciellt när det är fint väder och man kan sitta ute på däck och dricka kaffe. Nu för tiden känner de till och med igen mig i kafeterian, säger Adam.

 

Om ett år är Francisco klar med sina studier. Han har inte bestämt vad han ska göra efteråt, men det finns idéer som innefattar både hotell och turism.

– Kanske blir det Danmark, kanske blir det Helsingborg, kanske blir det någon helt annanstans, säger han.

 

Här finns mer information om Öresundspendling.

 

Jobb på tvärs

Jobb på tvärs samarbetar Helsingborgs stad, Helsingörs kommun och Arbetsförmedlingen för en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen. Projektet hör ihop med den strategi som de styrande politikerna i Helsingborg och Helsingör har tagit fram inom ramen för HH-samarbetet: ”En sammanhållen stad 2035 – en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg.”

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies