hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
25 juni 2020

Här kan du gå på toa i Helsingborg

I kommunen finns 42 offentliga toaletter och fler tillkommer hela tiden. Den äldsta är en nyligen uppfräschad pissoar från förra sekelskiftet vid Pålsjö skog. Och en av stadens toaletter var så tjusig att den blev stulen.

 

De offentliga toaletterna ligger utspridda över hela kommunen, från Fortuna i söder till Utvälinge i norr. Från Pixlapiren i väster till Bruces skog i öster. Varje ny toalettbyggnad innehåller minst en handikapp-WC och en vanlig WC. Vid stränderna finns 21 toaletter men dessa är bara delvis öppna vintertid. Georg Hermann är ansvarig för de offentliga toaletterna.

– Under sommaren är strandtoaletterna öppna hela dagen och då städas de också minst en gång per dag och i vissa fall två gånger per dag för att det är så hårt tryck på dem. Vintertid har vi bara handikapptoaletterna öppna på stranden eftersom det inte rör sig lika mycket folk där på vintern, säger Georg Hermann.

 

Helsingborgs äldsta offentliga toalett är en urinoar belägen längs Landborgspromenaden i närheten av Pålsjö kvarn. Bild: David Lundin

 

Toaletten har nyligen restaurerats med tanke på dess kulturhistoriskt värde.Bild: David Lundin

 

Normalt städas alla stadens offentliga toaletter en gång om dagen, 365 dagar per år. Men vid högsäsong eller evenemang styr Georg Hermann om så att extra utsatta toaletter städas oftare. Alla toaletter kontrolleras också dagligen av väktare.

– Det har flera orsaker. Framförallt är det av säkerhetsskäl, det kan ju inträffa att människor blir sjuka och inte kan ta sig ut från toaletten själv. Sen händer det att toaletterna används för att ta droger eller sova i och då avhyser ordningsvakterna personen, säger Georg Hermann.

 

Här på Hamntorget fanns förr i tiden underjordiska toaletter under Pressbyråkiosken. Trapporna på den södra sidan (till vänster i bilden) var damernas entré och trapporna mot norr var herrarnas. Bild: Stadsarkivet

 

Förr i tiden var det vanligt med pissoarer. Toaletterna var också uppdelade på dam och herr. Numera bygger man inga nya pissoarer utan bara handikapp- och unisextoaletter. Handikapptoaletterna är även utrustade med skötbord. En ny toalettbyggnad kostar mellan en och en och en halv miljon kronor att bygga, och de nya toaletterna ska vara säkra mot vandalisering.

– Det innebär att alla rör och dylikt är inneslutna så att de inte kan sparkas sönder. Tyvärr förekommer ändå att inredning förstörs. Ofta handlar det om personer som sover inne på toaletten och i samband med det river ner belysning och tejpar för ventiler för att kunna sova bättre. Det kan även vara att man sitter på skötbordet men de är inte byggda för den tyngden och går därför sönder.

 

Denna färgglada offentliga toalett på Pixlapiren på Oceangatan 2 och är öppen mellan april och september. Bild: David Lundin

 

Stadens äldsta offentliga toalett som fortfarande är i bruk är pissoaren i gjutjärn nära dammarna vid Pålsjö kvarn. Toaletten har kulturhistoriskt värde och har restaurerats. Den är precis klar och nyöppnad.

– Jag gjorde lite research då och upptäckte att det fanns en likadan pissoar i Göteborg. De ska vara tillverkade innan 1906 så de är en bit över 100 år gamla, säger Georg Hermann.

 

En toalett med gamla anor är den numera igenbommade inrättningen i korsvirkeshuset vid Rosenträdgården. Den byggdes på 1920-talet och var bemannad, troligtvis fram till den stängdes på 70- eller 80-talet. Numera står byggnaden tom men det finns planer på att bygga om den till en modern toalett. Bild: David Lundin

 

En toalett som inte finns kvar är pissoaren som tidigare stod vid Mariakyrkan. Den skulle flyttas och ställdes tillfälligt i stadens utomhusförråd på Gåsebäck. Men därifrån blev den stulen.

– Tjuvarna hade sågat av ovandelen som var i koppar och tagit den med sig. I och med detta finns det faktiskt bara två fristående pissoarer kvar i kommunen, säger Georg Hermann.

 

Text: Katia Boberg

 

Här finns en karta med Helsingborgs offentliga toaletter.

 

Så här fungerar toaletterna

  • De flesta av stadens offentliga toaletter har öppet klockan 7-22 och är försedda med tidlås.
  • På Gustav Adolfs torg finns en toalett avsedd enbart för torghandlarna.
  • Alla stadens offentliga toaletter utom tre är gratis att utnyttja. Toaletterna på bussterminalen på Knutpunkten kostar 10 kr per besök, detta eftersom det är mycket hårt tryck på dem. Toaletterna på Carl Krooks gata och Furutorpsgatan kostar 5 kr per besök.
  • Toaletterna på Kungstorget, Stadsparken och Konsul Olssons plats är inte stadens. De ägs av företaget JC Decaux och har öppet klockan 5-23 förutom den i Stadsparken som har öppet klockan 6–21.
  • Längre tillbaka i tiden fanns underjordiska toaletter vid Gustav Adolfs torg och Hamntorget.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies