hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
4 mars 2020

Här möts småbarnsföräldrar från hela stan

Alaa Mouselli och fem månader gamla dottern Shahd Tinawi har kommit hit från Eneborg. Louise Bogren och sonen Victor har åkt hela vägen från Påarp och Alexander Renfors med tvillingarna Alice och Amanda har bara gått tvärs över gatan. På familjecentralen Högaborg möts nyblivna föräldrar från hela staden.

Det är tisdag förmiddag och klockan är strax efter 10. På familjecentralen har ett tiotal föräldrar med småbarn samlats i det stora rummet för att lyssna på BVC-sköterskan Kristina Hessing Nilsson som ska berätta om barnsäkerhet, sjukdomar och vaccinationer.

– Det här är jättebra när man har fått sitt första barn, det är viktig information och roligt att träffa andra föräldrar. Jag har fått mycket hjälp här, till exempel håller de SFI-kurser för nyblivna föräldrar som jag är med på, säger Alaa Mouselli.

 

Bredvid Alaa Mouselli sitter Amal Elkhalayli som är modersmålspedagog och översätter det Kristina Hessing Nilsson säger till arabiska.

– I det här området bor många arabisktalande föräldrar så jag finns här som ett stöd till dem. Det betyder jättemycket för de föräldrarna att familjecentralen är tillgänglig för dem, säger hon.

 

Anna Poirier är här med dottern Ester. Förskollärare Anette Holmkvist till vänster.

 

På en familjecentral finns som regel fyra olika verksamheter: öppen förskola med förskollärare, tidigt föräldrastöd med personal från socialförvaltningen, BVC med barnsjuksköterska eller distriktssköterska och mödravård. På Familjecentralen Högaborg fanns tidigare ingen mödravård men nu i mars öppnar Helsingborgs barnmorskecentral och Helsingborgs barnavårdscentral i familjecentralens lokaler. Det innebär att alla fyra verksamheterna nu finns representerade här.

– Det är utmanande men samtidigt är det fantastiskt roligt att jobba här. Detta är ett mångkulturellt område och det finns stora möjligheter att lära av varandra. Här på familjecentralen är vi olika professioner som samarbetar och det är väldigt utvecklande, säger BVC-sköterskan Kristina Hessing Nilsson.

 

Föräldrarna sitter på golvet och lyssnar uppmärksamt när hon berättar om vad man ska göra när barnet har feber. Hur man tar tempen och när man ska bege sig till vårdcentralen.

– I en del andra länder ser vårdsystemet inte alls ut som i Sverige, det finns inga vårdcentraler eller distriktssköterskor utan man går direkt till en läkare. Därför är det viktigt att informera föräldrar som är nya i Sverige om hur det fungerar, att de inte behöver sitta i timmar på akuten utan att de ska söka sig till primärvården istället, säger Kristina Hessing Nilsson.

 

Socialrådgivare Marika Jannerfjord är ute i öppna förskolan och pratar med föräldrar för det mesta. Alexander Renfors har precis kommit in med tvillingarna Alice och Amanda.

 

På golvet, bland leksaker och barn, sitter också förskolläraren Anette Holmkvist och Marika Jannerfjord som är socialrådgivare. De har sina kontor här på familjecentralen men är ute i öppna förskolan större delen av tiden.

– Vi bygger relationer med föräldrar och barn genom att vara närvarande och nyfikna på varandra i verksamheten, samtidigt som vi är lyhörda för föräldrarnas frågor och tankar kring föräldraskapet. Jag jobbar med tidiga insatser vilket innebär att jag fångar upp föräldrarna i ett tidigt skede i föräldraskapet och kan vara med och motverka att små svårigheter växer till stora problem. Till mig kan man komma både på enskilda samtal eller om man deltar i föräldrautbildningen Trygghetscirkeln. Men ofta sker många av samtalen på mattan på öppna förskolan i grupp tillsammans med andra föräldrar, säger Marika Jannerfjord.

 

Mohammed, 1 år, sitter i mammas knä medan modersmålspedagogen Amal Elkhalayli tolkar. Alaa Mouselli brukar komma hit med dottern Shahd Tinawi.

 

Att det finns flera professioner på familjecentralen har en stor fördel menar Anette och Marika.

– När vi samverkar kan vi också hänvisa föräldrar till varandras verksamheter och det blir inget konstigt då vi arbetar så nära varandra i huset och är kända för familjerna som besöker oss, säger Marika Jannerfjord.

– Jag pratar om vikten av att leka med sitt barn och hur viktig leken är för barns utveckling. Marika pratar relationer och barns känsloutbrott och BVC-sköterskan pratar om egenvård och barnsjukdomar, säger Anette Holmkvist.

 

Kristina Hessing Nilsson går igenom de vanligaste vaccinationerna och hur det går till på BVC-besök, medan några föräldrar hämtar fika. Alexander Renfors har precis kommit in med tvillingarna Alice och Amanda, 10 månader gamla.

– Jag brukar komma hit varje tisdag, det är jättebra att barnen får träffa andra barn och själv kan man prata med andra föräldrar. Jag har fått mycket bra tips från Marika, hon har varit med hela vägen från att barnen föddes. Vi har till exempel pratat om hur viktigt det är med rutiner och vad det betyder när bebisen skriker, säger han.

 

Men på familjecentralen får de nyblivna föräldrarna inte bara stöd av personalen utan också av varandra.

– Alla som kommer hit är ju i samma situation och det är lätt att knyta kontakt. Om någon kommer in till öppna förskolan och säger att hen har haft en jobbig natt så vet alla andra vad det innebär, man behöver inte förklara. Det är väldigt fint att stöta på föräldrar ute på lekplatser som lärt känna varandra här, när man ser att de träffas även utanför familjecentralen, säger Anette Holmkvist.

 

Moa Wildmark med sonen Theo är här för andra gången. Till höger socialrådgivare Marika Jannerfjord.

 

Klockan närmar sig 11 och Kristina Hessing Nilsson rundar av. Louise Bogren ger sonen Victor lunch innan det är dags att åka hem till Påarp. Moa Wildmark och hennes son Theo är här för andra gången.

– Det är jättebra att det här finns. Det är mysigt och barnen kan leka och röra sig fritt samtidigt som man får tips.

 

Här hittar du familjecentralerna i Helsingborg.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies