hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
17 september 2020Frukt och grönt som fortfarande går att äta men inte går att sälja. Istället piffar den upp lunchen för Rydebäcksskolans barn.

Här räddar skolan mat som tidigare slängdes

Bananer som fått några bruna prickar. Grönsaker som inte är alldeles färska. Sådant landade tidigare i soptunnan på Hemköp i Rydebäck. Numera landar det istället i magarna på Rydebäcksskolans barn. Kockarna Anna Svensson och Heidi Persson tog initiativ till räddningsaktionen och nu hämtar de nästan 40 kilo frukt och grönt i butiken varje dag.

Det är en gråmulen tisdagsmorgon i Rydebäck och klockan är strax före nio. Anna Svensson och Heidi Persson som jobbar tillsammans i Rydebäcksskolans kök går den korta promenaden bort till Hemköp. Där möter de upp med Mikael Liljedahl som har förberett dagens lådor. Tre rejäla lådor är det idag, med bland annat paprika, vindruvor, avokado och örter.

 

– Tidigare slängde vi den här maten. Det går inte att sälja bananer som blivit övermogna eller päron som fått en liten skada. Men det kändes ju inte bra, det är synd att slänga frukt som ser okej ut, säger han.

 

Det var i oktober förra året som Anna Svensson fick idén att rädda det som inte gick att sälja i butiken.

– Vi jobbar mycket med att minska på matsvinnet och jag började fundera på om vi kunde samarbeta med Hemköp, säger hon.

 

Anna Svensson och Heidi Persson jobbar mycket med att ta tillvara på maten och minska matsvinnet.

 

Heidi Persson tog kontakt med butiken och fick tummen upp direkt.

– Vi tyckte att det var en jättebra idé. Tidigare har det varit lite känsligt, folk har kanske tyckt att det här inte är ätbar mat men nu har det blivit en större medvetenhet kring matsvinn och klimatfrågan. Vi hjälper ju klimatet på det här sättet, säger Mikael Liljedahl.

 

Numera hämtar köket omkring 40 kilo frukt och grönt varje morgon. Förutom minskat matsvinn har det lett till en lite lyxigare meny för skolbarnen.

– Barnen får frukt till grönsaksbordet och det är ju väldigt populärt. Sen gör vi bananglass och bananpannkakor av bananerna och nu har vi fått en juicepress så en del av frukten blir juice. Krossade tomater fryser vi in och använder i grytor. Vi tar till vara på allt, säger Heidi Persson.

 

Att maten räddas istället för att slängas är positivt även för butiken.

– Vi betalar ju per kilo för sophämtningen och nu när vi har mindre sopor blir det billigare. Dessutom blir det inte lika trångt på lagret, säger butikschefen Henrik Liljedahl.

 

Heidi Persson och Anna Svensson hämtar den räddade maten i butiken varje morgon. Mikael Liljedahl plockar ihop och packar.

 

Både butiken och skolan hoppas nu att fler ska prova att rädda mat. Maria Parkskolan har nyligen kommit igång och hämtar från den lokala Ica-butiken och fler skolor ligger i startgroparna. Skol- och fritidsförvaltningen har köpt in ett antal lådcyklar som kan användas för att hämta upp maten.

– Vi har berättat om detta för andra skolor och många är intresserade. Det hänger ju på att det finns en butik nära skolan eller att det går att lösa transporten på något sätt, säger Anna Svensson.

 

På instagramkontot @loveofgreenfood visar Rydebäcksskolans kockar bland annat upp vad de gör av den räddade maten.

 

Text och bild: Katia Boberg

 

Matsvinnet halverat på tre år

Den 29 september är den internationella matsvinnsdagen. Helsingborgs stad har jobbat med projektet Smartmat för att minska matsvinn och matens klimatpåverkan. Mellan 2017 och 2020 minskade matsvinnet med 49,3 procent i Helsingborgs stads skolor.

 

Här nedan finns fler initiativ kring skolmaten i Helsingborg.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies