hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
1 oktober 2020

Här tvättas bilen med en halv liter vatten

Går det verkligen att tvätta bilen med en halv liter vatten? Just nu provas en innovativ metod för att rengöra stadens 400 tjänstefordon. Och än så länge ser det ljust ut.

Helsingborgs stad provar just nu en ny biltvättstjänst för att försöka minska sin miljöpåverkan. Tvätten minskar både vattenåtgång och koldioxidutsläpp. Då tjänsten levereras dit bilarna är parkerade, sparar det också tid för kommunen.

– Vi har ingått avtal under en begränsad period och kommer göra en utvärdering under hösten. Hittills ser det bra ut, bilarna blir tvättade och städade på bokade tider och den återkoppling vi har från verksamheterna är övervägande positiv, säger Lars Dahlgren, fordonsansvarig på Stadsbyggnadsförvaltningen.

 

Tvättmetoden kommer från början från USA.

 

Tjänstebilarna som Lars Dahlgren arbetar med används av medarbetare på stadens olika förvaltningar. Det är både miljötänk och resurssparande som ligger bakom beslutet att prova den nya tjänsten. Fordonsenheten arbetar redan för att bli mer miljövänliga genom att effektivisera bilanvändningen och förse förvaltningarna med fordon som drivs av biogas och el.

– Vi tror på att testa och prova nytt. Denna bilvårdstjänst är positiv sett ur ett miljöperspektiv med tanke på lägre vattenförbrukning och möjligheten att hålla nere transporterna som normalt krävs vid tvätt hos en bilvårdsanläggning, berättar Lars Dahlgren.

 

Leverantören av biltvätten, Bringwash AB, är ett uppstartsföretag som grundades av Catrine Magnusson, Philip Gårdell Brodin och Christian Gårdell på acceleratorprogrammet MINC i Malmö.

– Vi fick inspiration från USA, där det här är vanligt. Det finns en allmän tro hos många bilägare att det måste till enorma mängder vatten för att kunna tvätta sitt fordon och få ett bra resultat. Det är fullt förståeligt med tanke på att vi alltid har tvättat våra fordon med hjälp av antingen vattenslangen eller högtryckstvättarna, berättar Philip Gårdell Brodin.

 

Lars Danielsson ansvarar för stadens fordon.

 

För att rengöra bilarna använder företaget ett miljömärkt tvättskum och microfiberdukar. Personalen kommer på cykel dit bilen är parkerad. Philip Gårdell Brodin menar att tvättmetoden inte orsakar mer repor i lacken än en traditionell biltvätt.

– Det kommer alltid att krävas någon form av hjälpmedel för att få fordonet rent vid en tvätt, vare sig det är en svamp, borste, maskin eller en duk. Fördelen med dukarna som vi använder är att vi kan torka av med rena sidor varje gång. Då minskar vi risken för repor.

 

Lars Dahlgren har inte heller märkt av fler repor på fordonen:

– Vi har aldrig haft problem med repor i lacken på bilarna, varken före eller efter att vi började med den nya tjänsten, säger han.

 

https://innovation.helsingborg.se/ hittar du alla innovativa projekt som just nu utforskas, testas och används runtom i Helsingborg inom ramen för H22.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies