hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
16 november 2020 Mellan 30 och 70 procent av yrkesutbildningen är företagsförlagd.

Hillevi bytte yrke mitt i livet

Hillevi Bångdahl är van att ta i. De senaste sju åren har hon jobbat som undersköterska i hemtjänsten och innan dess rattade hon runt på vägarna som lastbilschaffis i 17 år. Men nu är det dags. Hillevi vill byta jobb, och följa sitt hjärta.

– Mitt stora intresse och hobby är att renovera hus, berättar Hillevi, och jag vill bygga och fixa allt själv. Därför gick jag till gick till studie- och yrkesvägledarna i Åstorp och kollade vad som fanns inom fastighetsskötsel. Vi hittade programmet för fastighetstekniker på Rönnowska skolan. Jag sökte direkt.

 

Utbildningen till fastighetstekniker innehåller många användbara delar, bland annat: värme, ventilation, VVS, ellära, entreprenörskap och fastighetsförvaltning. Utbildningen pågår i 44 veckor. En stor del av tiden är praktik.

 

– Skolan är jättebra och jag har lärt mig massor. Kanske var avsnittet om ellära jobbigare än jag hade trott med ganska mycket matte men lärarna lyckades väl, säger Hillevi med ett leende. Och min praktik hos Kvidinge bygg var mycket bra. Jag fick göra allt möjligt: sätta in nya kök, packa om kranar, byta toalettstolar och sätta in dörrar.

 

Det finns flera olika yrkesutbildningar att välja mellan.

 

Tidigare år har det gått bra för eleverna och alla som ville har fått jobb.

 

– Jag är säker på att få ett jobb och det är ingen skillnad mellan tjejer och killar. Det här arbetet klarar alla lika bra. Dessutom kan man jobba på många olika platser, till exempel fastighetsbolag, sjukhus, restauranger eller köpcentrum.

 

– Jovisst, säger Hillevi med skiftnyckeln i högsta hugg, det är hyfsat betalt. Men en stor fördel är att jobbet är dagtid.

 

Läs mer om yrkesutbildningar här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies