hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
22 oktober 2020

Hjälp Kulturmagasinet att lösa gåtan – känner du igen de här kläderna?

I 65 år har dräkterna hängt i ett förråd på Stadsteatern. Nu har de blivit en del av Helsingborgs museers samlingar, men deras historia är oskriven. Kan du hjälpa till att skriva den?

I somras fraktades ett gäng färgglada dräkter från Stadsteaterns arkiv till Kulturmagasinet, platsen som bevarar föremål från hela Helsingborgs historia. Plaggen var märkta “Stadsteatern H55” men i övrigt fanns ingen information om dem. Antikvarie My Bengtsson vill gärna veta mer.

– Jag har gått igenom hela vårt arkiv men jag hittar varken fakta eller bilder på just dessa dräkter. Vår gissning är att de kan ha använts i de teaterföreställningar som spelades under mässan, eller kanske i spex.

 

Ett inte så kontroversiellt mönster på 50-talet. Foto: Anna Bank

 

Yvonne Ericsson som är scenograf på Stadsteatern besökte Kulturmagasinet för att titta på dräkterna och hennes gissning är att de som uppträdde hade kläderna ovanpå andra dräkter och att de tog av dem när det var dags för show. Men My Bengtsson och hennes kollegor vill ha mer information för att kunna skriva dräkternas historia.

– Jag har hittat tre föreställningar som spelades under H55: barnteatern, lillcirkus och informteatern. Men inget mer detaljerat. Det är himla tråkigt att inte veta för de här dräkterna är helt fantastiska, tygerna är väldigt tidstypiska och har behållit färgen jättebra.

 

 

Möbelmagasinet. Foto: Anna Bank

 

En väldigt tidstypisk detalj är mönstret på en av dräkterna: cigaretter och cigarettpaket. Kanske inte lika vanligt idag.

– Vi har många scendräkter sedan tidigare och dem har vi mycket mer information om, vilken föreställning de användes i och vilken skådespelare som bar dem. Så nu involverar vi helsingborgarna i vårt arbete och håller tummarna att någon kan berätta mer om de här dräkterna, säger My Bengtsson.

 

Lampor och mopeder samsas på Kulturmagasinet. Foto: Anna Bank

 

På Kulturmagasinet finns förutom scenkläder också allt från möbler och skor till husgeråd, dinosauriefragment och DVD-filmer. Totalt omkring en kvarts miljon föremål från Helsingborgs historia. Antikvarie Pelle Johansson berättar:

– En del föremål har vi många av men vi har ju insett att vi inte kan samla på oss hur mycket som helst, utrymmet räcker inte till. Så numera funderar vi kring varje nytt föremål: säger det här något om stadens historia? Vad vet vi om föremålet? Vi vill gärna veta så mycket som möjligt, till exempel vem som använt föremålet och var. Man får gärna höra av sig till oss om man skulle vilja skänka något som man tror har ett historiskt värde.

 

Vet du mer om dräkterna från H55? Kontakta Kulturmagasinet här.

 

Vill du kika in i Helsingborgs museers samlingar? Följ med på en digital rundvandring här!

 

Här kan du söka bland föremålen i Kulturmagasinets databas

 

Vill du se föremålen från Helsingborgs museers samlingar utställda på Dunkers? Besök utställningen På gränsen på Dunkers. Fri entré.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies