hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
30 april 2020

Hon hjälper till under coronapandemin

Helena Carlsson har varit engagerad som volontär sedan 2015. Men i och med coronapandemin har hennes uppdrag förändrats. Nu hjälper hon en äldre dam att handla och hämta ut medicin på apoteket.

Det började för fem år sedan. Helena Carlsson körde förbi Stattenahemmet och en idé föddes.

– Jag satt där i bilen och funderade, tänk om man bara kunde gå in och fråga om någon vill baka eller lägga pussel, det skulle säkert betyda mycket för de äldre.

 

En kort tid senare pratade Helena med en bekant som jobbade på Murteglets vårdboende. Hon tipsade Helena om att vända sig till stadens volontärcenter och fråga om det fanns något hon kunde hjälpa till med. Och på den vägen var det.

– Jag fick ett uppdrag på entréplan på Murteglet där det bor personer med demens. Jag var där regelbundet och ibland gjorde jag aktiviteter med de boende men framförallt var det den sociala biten, att sitta ner och prata. Det är ju inte alltid personalen hinner med och där kan man göra mycket som volontär.

 

Efter en tid flyttade Helena Carlsson upp på plan 1 på Murteglet och där har hon stannat kvar. Varannan måndag är hon på plats.

– Det var en dam där som kände sig ensam och vi började prata om böcker vi läst. Jag berättade om en bok jag hade läst som heter “Sekten på Dimön”, hon tyckte den lät så spännande så jag tog med den och började läsa högt för henne under våra träffar. Nu är det ofta en hel grupp boende som är med på högläsningen.

 

Men just nu kan Helena Carlsson inte besöka äldreboendet på grund av coronapandemin. Istället har hon fått i uppdrag att hjälpa en äldre dam med inköp via Röda Korset. Helena har träffat damen hon hjälper när hon lämnat av mat och medicin hos henne. De har också pratat i telefon flera gånger.

– Hon vill gärna prata en stund när vi rings och det förstår jag verkligen, det blir väldigt ensamt att sitta hemma och inte kunna träffa någon. Så jag kommer att hålla kontakten med henne även efter corona.

 

Hur får du tid att göra detta?

– Jag tar mig tid och prioriterar de här besöken. Jag gör det inte för att jag vill ha en klapp på axeln utan för att jag får så mycket tillbaka från de äldre. Jag tycker om att hjälpa till och göra andra människor glada.

 

För dig som behöver hjälp

Du som är över 70 år uppmanas att stanna hemma och begränsa dina fysiska sociala kontakter för att minska spridningen av coronaviruset. Helsingborgs stad samarbetar med Röda korset som kan hjälpa dig att handla hem mat och läkemedel.

Erbjudandet riktar sig till dig som är 70 år eller äldre eller som av annat skäl tillhör en riskgrupp, och som av olika orsaker inte kan få annan hjälp. Behöver du eller någon du känner hjälp med inköp? Ring Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00.

 

För dig som vill hjälpa till

Hör av dig till volontärcenter om du vill hjälpa till med volontäruppdrag under den pågående coronapandemin. Läget kan förändras snabbt och därför behövs en beredskap med volontärer. Om du är intresserad av uppdrag med anledning av coronapandemin, så kan du vända dig till volontärcenter på volontarcenter@helsingborg.se och 042-10 50 00 (du kommer då till kontaktcenter, be att få prata med volontärcenter).

Du kan också be om hjälp eller hjälpa till via appen Nyby. Appen gör det möjligt för människor att kopplas samman digitalt för att hjälpa varandra. Läs mer och ladda ner appen här.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies