hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
13 maj 2020

Hon kör ut mat till äldre i coronakrisen

Äldre personer över 70 år och andra som tillhör riskgrupper uppmanas nu att hålla sig hemma och inte besöka till exempel matbutiker. Helsingborgs stad samarbetar med Röda Korset som handlar och kör ut matkassar till dem som behöver.

– Krisen skapar väldigt mycket samhörighet, säger volontären Ellen Savbrant.

Hon har varit engagerad som volontär inom Röda Korset i snart ett år. I vanliga fall jobbar hon med projektet cykling utan ålder, men sedan coronakrisen kom till Sverige har hon fått andra uppgifter.

– Jag är här nästan varje dag nu. Jag har tid över just nu och då vill jag gärna bidra och hjälpa till, säger Ellen Savbrant.

 

Den som är 70 år och äldre äldre eller av något annat skäl tillhör en riskgrupp och inte kan få någon annan hjälp, kan få matkassar hemlevererade av Röda Korset. Den som behöver hjälp ringer Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00. Där kontrolleras att den sökande tillhör en riskgrupp och sedan skickas ärendet vidare till vård- och omsorgsförvaltningen. Den sökande blir därefter uppringd och får tala om vad som behöver handlas. Inköpslistan skrivs ner på en rekvisitionsblankett som Röda Korset hämtar upp. Rekvisitionerna delas därefter ut till organisationens frivilliga och fungerar som betalmedel i butiken. Christel Petersen på Röda Korsets krisledning tycker att det är ett bra system.

– På det här sättet behöver våra frivilliga inte hantera pengar och de vi handlar åt behöver inte ligga ute med pengar. Det blir en säkerhet för båda parter, säger hon.

 

Fakturorna för inköpen skickas ut i efterhand. Vad gäller mediciner som behöver hämtas ut på apotek är det lite krångligare eftersom den som hämtar ut medicinen behöver ha med sig ID-kort på den som ska ha medicinen.

– Vi håller på att organisera detta också. Troligen kommer det bli en särskild grupp bland våra anställda som jobbar med det, för att det ska bli så tryggt som möjligt, säger Christel Petersen.

 

När Ellen Savbrant lämnar av maten brukar hon ställa kassen utanför dörren, ringa på och sedan backa några steg.

– Det är viktigt att vi är försiktiga så att vi inte orsakar smittspridning. Men det går ju bra att växla några ord och jag tror att det är viktigt också, många blir ju väldigt ensamma i detta, säger hon.

 

Vad är det som driver dig att hjälpa till?

– Människor. Äldre. Jag får så mycket tacksamhet och det känns bra att göra något för samhället. Kriser som denna skapar väldigt mycket samhörighet, säger Ellen Savbrant.

 

Text: Katia Boberg

 

Röda Korsets arbete

Inom Röda Korset Helsingborgskretsen finns cirka 250 volontärer som helt ideellt jobbar inom verksamheter såsom Röda Korsvärdar på sjukhuset, Besökshjälpen till äldre och ensamma, Läxhjälpen, Första Hjälpengruppen och Second handverksamheten. Många av dessa volontärer ställer nu om för att kunna hjälpa till och bidra i Coronakrisen med bland annat inköp och distribution av matkassar.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies