hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
5 september 2019

Hon sommarjobbade i skolköket

Maja Strömberg börjar gymnasiet på Filbornaskolan nu i höst, men i sommar har hon varit en av de första 24 sommarpraktikanterna i stadens skolkök.

 

”Jag får ju ett helt annat perspektiv på skolmaten, och ser att den faktiskt tillagas på plats”, berättar Maja Strömberg.

 

Vi träffas i skolrestaurangen på Drottninghögskolan tillsammans med Lidija Marjanovic, köksområdeschef på Måltidsservice. Här ska Maja Strömberg arbeta som praktikant i tre sommarveckor. Drottninghögskolan är sommarlovsstängd, men såväl fritidsverksamheten som förskolan behöver lunch och utflyktsmat. Maja Strömberg får hjälpa till med i princip alla sysslor som förekommer i ett kök, exempelvis att diska, skära grönsaker och lägga upp mat till barnen.

– Det här är inte mitt första sommarjobb, berättar Maja Strömberg. Tidigare har jag plockat skräp för kommunen, men det här känns mer som ett riktigt jobb. Jag börjar vid klockan åtta på morgonen och jobbar fram till 14.30. Idag har vi lagat köttfärssås och spagetti, och pastasallad för en förskola som ska på utflykt.

 

Maja Strömberg har varit en av 24 sommarpraktikanter i stadens skolkök.

 

När vi träffas har Maja Strömberg just gått ut nian och ska snart börja gymnasiet på Filbornaskolan, men hon tycker inte att det gör något att vara i en skola under sommarlovet.

– Jag får ju ett helt annat perspektiv på skolmaten, och ser att den faktiskt tillagas på plats. Jag tror att jag kommer att tänka mer på hur skolmaten lagas i höst när jag börjar på gymnasiet, säger Maja Strömberg.

 

Tio av stadens skolkök är öppna under sommaren. Här tillagas mat till fritidsverksamhet och förskolor i närheten, och Lidija Marjanovic är mycket positiv till att låta ungdomar sommarpraktisera i dessa skolkök.

– Medarbetarna i köken upplever det som mycket positivt att ha ungdomar som praktiserar, de tycker att det är roligt att handleda och lära ut. Vi har inte haft den möjligheten tidigare, så i år har vi totalt 24 platser. Vi hoppas att vi kan utöka det till nästa sommar, för det är ett bra sätt att komma ut i arbetslivet, säger Lidija Marjanovic.

 

Våra medarbetare tycker det är mycket positivt att ha ungdomar som praktiserar i köken, säger Lidija Marjanovic, köksområdeschef.

 

Lidija Marjanovic berättar att hon träffat alla ungdomar som arbetat under sommaren.

– De är verkligen duktiga, positiva och ambitiösa allihop, inte minst Maja här, säger Lidija Marjanovic.

Maja Strömberg trivs redan efter drygt tre dagar på jobbet i Drottninghögskolans kök.

– Det roligaste är när fritidsbarnen kommer och ska äta. De frågar vem man är och vad man gör i restaurangen. De är också väldigt ärliga med vad de tycker, avslutar Maja Strömberg.

 

Måltidsservice

  • Helsingborgs stads måltidsservice driver 36 tillagningskök som levererar 20 000 måltider varje dag till skolor och förskolor.
  • I sommar har Måltidsservice låtit 24 ungdomar mellan 15 och 18 år praktisera under tre veckor vardera.
  • Tio av köken är öppna under sommaren för att tillaga mat för förskolor och fritidshem.

 

Läs mer om maten i stadens skolor här.

 

Text och bilder: Axel Victorin

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies