hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
14 augusti 2017

I ministaden får barnen koll på trafikreglerna

På Barntrafikskolan placeras eleverna i en miniatyrvärld med trafikljus, skyltar och övergångsställen. "Det är ett bra sätt att ta de första stegen i trafiken", säger projektledare Pia Bastholm.

I år har hittills 98 klasser, eller totalt 1736 elever i årskurs ett, övat sig i trafiksäkerhet på Barntrafikskolan på Fredriksdal. Det är en unik miljö som varje skola inom Helsingborgs stad har möjlighet att kostnadsfritt ta del av. Här erbjuds eleverna en teoretisk del där kunskapen handlar om skyltar och regler.

 

Sen bär det ut i trafiken i Fredriksstad, som den uppbyggda minivärlden heter. Då ska kunskapen förvaltas i olika uppdrag såsom ”hur cyklar du i en rondell?” och ”vad ska en cyklist tänka på när det blir rött?”.

– Det är en väldigt trygg miljö som barnen övar i. Det är ett bra sätt att ta de första stegen i trafiken, säger Pia Bastholm, som är projektledare.

 

Wilhelm visar sina medtrafikanter att det är dags för en sväng.

 

Ett besök för en skola pågår i 75 minuter totalt och samtliga lärare får tillsänt sig material som de kan använda både före och efter lektionen på Barntrafikskolan. På plats undervisar personal från Miljöverkstaden inom Helsingborgs stad.

Barntrafikskolan har som fenomen funnits sen 1955 då den startade i samband med Helsingborgsutställningen H55 för att senare flyttas upp till Fredriksdalsområdet där den ligger än idag.

– Här kommer mor- och farföräldrar som själv har gått på skolan som är helt lyriska över att få vara här, så det är jätteroligt, säger Pia Bastholm.

 

Här får du veta mer om Barntrafikskolan.

 

Edgar tankar cykeln på barntrafikskolan.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies