hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
8 september 2016

”Jag grät när jag fick fast jobb och kollegor”

22-åriga Simone Svensson trodde att det var henne det var fel på när hon nekades tjänst efter tjänst. Vändningen kom när hon erbjöds praktikplats hos företaget HomeMaid genom Helsingborgs stads lärlingsprogram.

 

– Alla behöver någon som tror på en, säger platschefen på HomeMaid Pia Andersson.

Simone Svensson gick måleriprogrammet på gymnasiet, men där upplevde hon inte att hon lärde sig tillräckligt för att kunna jobba i yrket. Dessutom var det svårt att få jobb utan körkort, och svårt att ta körkort utan inkomst. Simone sökte massor av jobb men det gav inget. Hon beskriver det som en ond cirkel.

– Nästan alla jobb kräver att man har körkort och erfarenhet och det hade ju inte jag. Jag fick dåligt självförtroende och såg ner på mig själv när jag nekades jobb. Det ledde till att jag inte gjorde någonting alls, säger Simone Svensson.

 

Så var det tills hon erbjöds en lärlingsplats genom Helsingborgs stads lärlingsprogram Stark Lärling. Simone Svensson fick komma till HomeMaid, ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster. Och där kändes det rätt från första början.

 

Simone Svensson och platschefen Pia Andersson klickade direkt. Bild: Katia Boberg.

 

– Det var jobbigt rent fysiskt att komma igång, men jag trivdes så bra med alla som jobbar här och jag tyckte om Pia direkt, hon är en härlig person, säger Simone.

Platschefen Pia Andersson skrattar och berättar att hon till en början var tveksam till att ta emot en lärling.

– Det kräver en del av arbetsgivaren, man måste vara med och ta ansvar hela vägen, ge personen en struktur och följa upp arbetet. Men när jag träffade Simone klickade det direkt och det har varit fantastiskt roligt att se hennes utveckling, säger hon.

 

Efter tre månaders lärlingstid erbjöds Simone fast jobb. Numera är hon anställd som serviceassistent. Målet är att ta körkort och skaffa en egen lägenhet.

– Jag tror att det finns en rädsla för att ta in någon som varit arbetslös. Men de som håller i lärlingsprogrammet har bra koll på vad de arbetssökande vill och kan, placeringarna är genomtänkta och anpassade, säger Pia Andersson.

– Jag blev så glad att jag började gråta när Pia frågade om jag ville vara kvar. Jag har alltid drömt om att ha ett jobb och kollegor, även om jag inte hade en aning om att jag skulle jobba inom just den här branschen, avslutar Simone.

Vi tror på att du kan

– När du tror på dig själv, vet vad du är bra på och gör det du tycker om är det också lättare att ta steget ut i arbetslivet. En lärlingsplats kan vara en bra början, säger Hanna Broberg, coach och studie- och yrkesvägledare i Stark lärling.

 

Stark lärling är en arbetsmarknadsinsats som vänder sig till arbetslösa ungdomar mellan 18 och 29 år. Under sex månader får deltagarna bland annat lära sig hur det är i arbetslivet och hjälp att närma sig jobb eller studier. Sedan ett år tillbaka har 39 personer deltagit i Stark lärling. Av dem har hittills fjorton ungdomar fått arbete och två har gått vidare till studier.

– De utmaningar och övningar som vi jobbar med handlar om att du ska växa som person, lita på dina förmågor och komma ur din trygghetszon. Vi litar på var och ens egen förmåga, säger Hanna Broberg.

 

Den som vill vara med i Stark lärling ska kontakta sin arbetsförmedlare, socialsekreterare eller coach. Stark lärling arrangeras av arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad i samarbete med Räddningstjänsten Skåne nordväst.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies