hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
20 februari 2020

Jakten på falskmyntaren

När en trave gamla falskmynt hittades i ett skåp på tingsrätten började en detektivjakt på stadsarkivet. Det som kom fram var ett över hundra år gammalt brott, en möjlig falskmyntare från Saxtorp och en skänkjungfru med huvudet på skaft.

I samband med att Tingsrätten i Helsingborg byggde om och byggde till sina lokaler bjöds personal dit från stadsarkivet.

– Vi blev inbjudna för att göra husesyn och titta på gamla föremål som fanns där. En del saker hade hängt med sedan tingsrätten fanns på rådhuset så där fanns det en koppling, säger Sophia Hydén som är chef på stadsarkivet.

Under husesynen hittades ett par gamla mynt med en tillhörande lapp. På lappen stod det att mynten var falska och hade prånglats ut, alltså spridits, av en Sofia Persson. Några av mynten var märkta 1875.

– Vi tyckte att det här var jätteintressant och bestämde oss för att försöka ta reda på mer om myntens historia.

 

På stadsarkivet började man att leta efter Sofia Persson i arkivets dokument. Där fanns tre personer med det namnet men ingen som blivit dömd. Nästa steg var att leta på landsarkivet i Lund där arkivarien Stefan Eldevall började bläddra bland gamla polisunderrättelser.

– Jag satt där en hel dag och letade i domstolsarkivet. Och jag hittade faktiskt en Sofia Persson från Vinslöv som dömts för förfalskning men det var inte här i Helsingborg så där gick jag bet, säger arkivarie Stefan Eldevall.

 

Men skam den som ger sig. Stefan Eldevall började gå igenom gamla nummer av Helsingborgs Dagblad som finns i digital form på Kungliga Bibliotekets webb.

– Jag hade ju namnet Sofia Persson och jag visste att brottet måste ha skett någon gång efter 1875 när mynten präglades. På den tiden skrev man ofta ut namn på både dömda och misstänkta i tidningen så det fanns en chans att jag skulle hitta något.

Någon Sofia Persson hittade han inte. Men det fanns en artikel från 1891 om en Anders Nilsson som dömts för utprångling av falska mynt. Stefan plockade fram de gamla rättegångshandlingarna och där kunde han läsa om hur allt hade gått till.

 

Se filmen: Vad hände med de falska mynten?

 

 

Bland Helsingborgs museers bilder hittade Stefan Eldevall ett fotografi från brottsplatsen Hotell Öresund som mycket väl skulle kunna föreställa skänkjungfrun Botilda Magnusson. Men vem var då Sofia Persson?

– Det kan vara så att hon var en av dem som Anders lurade. Hon kanske aldrig dömdes för något utan hade en rimlig förklaring till varför hon haft mynten, säger Stefan Eldevall.

 

Stadsarkivet har sammanställt det man hittat om mynten till en utställning. Denna kommer att visas på tingsrätten tillsammans med mynten.

– I det här projektet har det varit svårt att släppa jobbet när man går hem för dagen. Det är jättekul att få en chans att levandegöra historien på det här sättet, säger Stefan Eldevall.

Sophia Hydén fyller i:

– Det har varit mycket detektivarbete men så är det ganska ofta i vårt jobb. Man måste gilla mysterier för att jobba på arkiv.

 

Läs mer om de falska mynten på domstolenshistoria.se

 

Läs mer om stadsarkivets verksamhet här.

 

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies