hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
8 oktober 2020Sandra Ekelund hade inte tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet direkt efter grundskolan. Nu är hon snart klar med floristutbildningen på Rönnowska. Bild: Rickard Johnsson, Studio e

Jobbdrömmen blev sann för Sandra

Bakom ett hav av prunkande pioner och hortensia står Sandra Ekelund i full gång med att binda en fantastisk bukett. Hon är ett levande bevis på att man, lite senare i livet, kan få både en utbildning och ett bra jobb.

Vi träffar Sandra i den blomsterbutik där hon har praktik. Sedan september 2019 är hon elev på Rönnowska skolans floristprogram.

– Jag har alltid drömt om att bli florist, berättar Sandra. Men jag hade inte tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet – och så gick livet vidare. Jag är ensamstående med fyra barn: 18, 16, 12 och 6 år gamla, och har haft olika ströjobb. Allt ifrån att vända hamburgare till att städa.

– Genom en kompis fick jag höra om floristutbildningen på Rönnowska. Det var dags att tänka på min framtid, och jag ville göra något för mig själv, så jag sa upp mig från mitt jobb som städerska.

 

 

På sin praktikplats får hon öva på alla floristyrkets olika moment. Bild: Rickard Johnsson, Studio e

 

Floristprogrammet är en bred yrkesutbildning som innehåller alla delar som en professionell florist behöver. Skolan lär ut alla bindtekniker – från bröllop till begravning, färglära, vetenskapliga blomnamn, försäljning och service. 15 procent av utbildningen är praktik, arbetsplatsförlagt lärande (APL), där eleven får handledning på plats i butiken.

– Utbildningen är inte lång, men intensiv, säger Sandra. Skolan funkar bra och jag har lärt mig massor, men praktiken är helt ovärderlig. Det är viktigt att träna på service och försäljning på plats. Men det handlar även om personlighet – ingen vill köpa blommor av någon som är tyst som en mus.

 

Förutom att blomsterbutiken är en positiv miljö att arbeta i, med bra arbetstider, är glädjen att få jobba med blommor stor för Sandra.

– Det är roligt att skapa arrangemang men allra roligast är stora, vackra arrangemang till begravning. Jag har hamnat rätt utan tvekan, understryker Sandra. Det är aldrig för sent att utbilda sig! Och barnen tycker att det är jätteroligt att jag går utbildningen, de har en glad mamma nu.

 

I dagsläget är arbetsmarknaden för florister bra och det är lätt att få jobb.

– Blommor älskar ju alla så arbete framöver är jag inte orolig över. Lyckan är att få ha ett arbete där man kan göra andra lyckliga.

 

Läs mer om yrkesutbildningar här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies