hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
12 januari 2017

Lotta är rektorn som bygger en skola från grunden

Det är inte ofta en rektor får möjligheten att bygga en skola från grunden, men med nya Gustavslundsskolan på Mangårdsgatan i Helsingborg blir det verklighet för Lotta Hejdesten.

Lotta Hejdesten är rektor för nya Gustavslundsskolan, som just nu byggs på Mangårdsgatan 70 för elever i förskoleklass till och med årskurs 9. Skolan ska stå redo inför skolstarten i augusti 2017.

– Vi har en unik möjlighet att bygga vår skola från grunden och det vill vi ju göra tillsammans med dem vi ska finnas till för, våra elever. Vi kan inte påverka var väggarna ska stå, men innehållet kan vi påverka.

Därför har Lotta bland annat träffat elever på några av Helsingborgs stads skolor för att lyssna på deras tankar och idéer om en riktigt bra skola.

 

Eleverna Matilda och Emma sätter upp lappar med sina idéer för nya Gustavslundsskolan. Bild: Anna Segerfalk Larsson

 

Relation, innovation och kommunikation blir ledord på Gustavslundsskolan.

På Gustavslundsskolan ska eleverna ha goda relationer, nytänkande och kommunikation på schemat. Så mycket är bestämt. Men vad betyder skolans ledord för 12-åringar som går i sjuan nästa läsår?

– Det är extra spännande att fråga dem, för årskurs 7 blir ju äldst på Gustavslundsskolan när vi startar i augusti. De första sjuorna kommer att vara med och sätta tonen för högstadiet tillsammans med mig och mina kollegor, säger Lotta.

 

Hanna, Emma och Matilda är några av de elever i sexan som är med och bidrar med sina tankar om nya Gustavslundsskolan.

– På innovation skrev vi i vår grupp att det är viktigt att man ska lära sig många olika sätt att arbeta och tänka på, på sitt eget sätt och på andra sätt. Kommunikation? Då tänker jag på att det är viktigt att våga ta initiativ, berättar Emma.

– Jag tycker det är väldigt roligt att få träffa rektorn och berätta vad vi tycker, säger Matilda.

Klasskompisen Hanna berättar vidare om elevernas idéer och tankar.

– På relation skrev vi att man ska lita på varandra, att man ska ha förtroende för varandra. Det viktigaste i en bra skola tycker jag är att det ska finnas plats att leka.

 

Elever och vuxna som berikar varandra.

Lotta Hejdesten går igenom alla tänkta tankar och idéer med eleverna i sexan. Massor av färgglada lappar täcker nu väggen.

– Jättebra att jag fått ta del av alla era tankar och idéer, för nu kan jag ju fråga dem som söker jobb hos oss:– Hur jobbar du för att alla ska bry sig om varandra på skolan? För det är viktigt för eleverna. Det är ju alla vi tillsammans, både vuxna och elever, som ska berika varandra på Gustavslundsskolan. Därför vill vi jobba med lärare som vill jobba med att starta en ny skola och som vågar det som ni nu skrivit.

 

Lotta Hejdesten pratar med några elever i årskurs 6 om vad en riktigt bra skola ska vara. Bild: Anna Segerfalk Larsson

 

En skola som ska ha fokus på nytänkande och innovation behöver väl också blicka framåt och utåt?

– Ja, för mig är det viktigt att vi vågar ta för oss runt den globala lägerelden, det vill säga de möjligheter till lärande som omvärlden bidrar med. Till exempel nätverk, inspiratörer och olika aktörer i samhället. Vi är omvärlden, avslutar  rektor Lotta Hejdesten.

 

Här kan du läsa mer om Gustavlundsskolan.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Text: Anna Segerfalk Larsson

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies