hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
28 oktober 2019

Med fysioterapeuten Antons hjälp kan Tore gå igen

För ett och ett halvt år sedan säckade Tore Bryneholt ihop då han skulle kliva upp ur sängen. Han hade drabbats av den ovanliga sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och all funktion under midjan hade slagits ut. Idag kan Tore gå igen, mycket tack vare fysioterapeuten Anton Petersen.

 

Sjukdomen förändrade livet för Tore. Med Anton Petersens hjälp är han på väg tillbaka. Skrivbordet hemma hos Tore och Inger Bryneholt fungerar som stöd när han ska öva på att resa sig upp.

 

Tore Bryneholt har alltid varit aktiv och bland annat jobbat som polis. Han har haft ordförandeposter i olika organisationer och hållit sig i form med jogging, rodd och golf. Tillsammans med hustrun Inger, som han varit gift med i 66 år, brukade han ta långa promenader längs havet.

 

Men sjukdomen satte stopp för allt. Tore Bryneholt tillbringade flera månader på sjukhus och när han kom hem igen var han sängliggande, förlamad från midjan och neråt. Vändningen kom när Tore fick träffa fysioterapeuten Anton Petersen. Med hans hjälp började Tore göra framsteg.

– Tore var väldigt målinriktad och positiv redan från början. Det är en lång process han går igenom men hans driv underlättar för oss i arbetet. En milstolpe var när han kunde ställa sig upp med stöd av balkongräcket och titta ut över Öresund, säger Anton Petersen.

Att kunna kliva in i bilen själv betydde också mycket för Tore Bryneholt.

– Jag och Inger kunde då åka på turer som vi tycker så mycket om, säger Tore.

 

En del av utmaningen för Tore är att övervinna rädslan för att ramla. Det krävs mod att stiga in i bilen när inte Anton Petersen står vid sidan om. Tore Bryneholt beskriver Anton Petersen som en kompis, men samtidigt någon man har respekt för.

– Det är inte alltid jag är på gott humör när han ringer på dörren. Men han uppmuntrar mig att spänna bågen lite till och det bär framåt, säger Tore.

 

Tore Bryneholt övar på att gå i källaren där det finns mycket plats. Hustrun Inger hjälper till.

 

Det rustika skrivbordet i vardagsrummet hemma hos Tore och Inger Bryneholt används ibland som stöd vid uppresningar. Övningen ingår i ett block av övningar som Anton Petersen introducerat och som tillhör den dagliga rutinen. Ett stort genombrott var när Tore för första gången kunde gå ett par meter med rollatorn.

– Allt vad jag uppnår av rekord är kortvarigt men jag får stöd av Anton, han släpper aldrig taget. Det första steget var en meter och nu kan jag gå 50 meter, säger Tore Bryneholt.

 

Även för Anton Petersen betyder framstegen mycket.

– Jag är sportintresserad och jag kommer på mig själv med att gå och tänka på hur det ska gå för mina patienter i olika moment och hur de utvecklas, precis som man gör med idrottare. Det är väldigt roligt att kunna påverka små detaljer som blir betydelsefulla i människors vardagsliv, säger han.

 

Jobba med vård och omsorg

Undrar du hur det är att arbeta inom vård och omsorg? Kom till vår rekryteringsdag! Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, undersköterskor, stödassistenter, stödpedagoger och chefer från alla verksamhetsområden kommer finnas på plats.

NÄR: 8 november, klockan 9-15

VAR: Helsingborg Arena

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies