hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
12 mars 2020

Nu är de på väg ut – smygtitta på vårblommorna här

Påskliljor, tulpaner, narcisser och violer. Nu är faten med vårblommor på väg ut i Helsingborg. Här kan du smygtitta på blomsterprakten.

I och utanför Peabs växthus står fat med vårblommor i långa rader. Anna Karlberg och Pamela Sjöstrand är landskapsarkitekterna som gestaltar stadens blomsterprogram och bestämmer vad det ska vara i faten.

– Vi har fem olika flor som vi kallar det, och det här som kommer ut nu i mars är det tidiga lökfloret. Det är påskliljor, hyacinter, tidiga narcisser och tulpaner. Sen ligger det ett lager med lökar undertill med senare narcisser och tulpaner, säger Anna Karlberg.

 

Nytt för i år är violer som är placerade runt om påskliljorna för att ge en extra färgklick.

 

Faten placeras ut på fasta platser runtom i staden.

– Vi försöker få en jämn spridning på dem. Blåsten är en utmaning, om det blåser för mycket tar blommorna stryk så vi försöker ta de mest vindutsatta platserna sist, säger Pamela Sjöstrand.

 

Anna Karlberg och Pamela Sjöstrand tipsar om att plantera lökar på varandra för att få en längre blomning. De senaste sorterna ska vara längst ner och de tidigaste längst upp.

 

En del fat har vita eller blå pärlhyacinter längst ut.

 

Den polkagrisfärgade tulpanen heter Heart’s delight och kommer synas i en hel del fat i vår.

 

“Blomsterprogrammet är ett väldigt tacksamt projekt att jobba med. Vi får ofta höra att folk tycker att det är fint och att de vill ha ännu mera blommor”, säger Anna Karlberg och Pamela Sjöstrand.

 

Text och bild: Katia Boberg

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies