hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
27 april 2020

Nu flyttar fritidsgården ut

Under påskveckan kunde barn och unga delta i lovaktiviteter utomhus. Nu ställer Fritid Helsingborg om fler aktiviteter och stadens fritidsgårdar flyttar sin verksamhet ut i vårvädret.

– För oss har det aldrig varit aktuellt att ställa in vår verksamhet. Vi försöker istället hitta nya lösningar för att finnas närvarande för stadens barn och unga. Vi har därför valt att flytta ut all vår verksamhet för att minska smittspridningen av covid-19. Och det gjorde vi från och med påsklovet vecka 15. Nu anordnar vi spontanaktiviteter utomhus efter väder, i nära anslutning till våra fritidsgårdar och mötesplatser, säger Mahmoud El-Rameid, enhetschef för öppna fritidsverksamheten.

 

Äggjakt, karaoke, tipsrunda, pyssel, prova på instrument, midnattsfotboll och idrottskarneval var en del av det planerade utbudet inför påskveckan. Flera av lovaktiviteterna var redan planerade att arrangeras utomhus, men för inomhusaktiviteterna fick personalen tänka om och hålla aktiviteter ute efter väder.

– I denna tid är det extra viktigt att vi kan erbjuda barn och unga en plats att komma till för att träffa kompisar och hitta på roliga saker, men även diskutera frågor och funderingar som kan dyka upp kring corona eller annat som kan oroa när samhället går igenom en pandemi, förklarar Mahmoud.

 

Han berättar att de kontinuerligt ser över verksamheten för att på bästa sätt vara närvarande för barn och unga, och fortsätter:

– Under påsklovet utökade vi öppettiderna på fyra av våra fritidsgårdar och höll öppet alla dagar, till och med annandag påsk. Och nu fortsätter vi att hålla öppet som vanligt i alla våra anläggningar – men vi är utomhus istället.

 

 

Flera fritidsgårdar höll i en färgsprakande äggjakt som en av utomhusaktiviteterna under påsklovet, en populär aktivitet bland barnen.

 

Aktivitetshuset Idrottens hus är en av de platser som vanligtvis erbjuder många återkommande aktiviteter för barn och unga, med allt från dans och luftvapenskytte, till gymträning och olika bollsporter. Sedan en tid tillbaka har flera av dem varit pausade på grund av risken för ytterligare smittspridning och nu kan en del av aktiviteterna i stället anordnas utomhus.

– Redan innan beslutet kom om att ställa om till utomhusverksamhet hade vi redan flyttat ut delar av våra aktiviteter till Idrottsoasen för att testa hur vi kunde skapa liknande aktiviteter utomhus. När det väl var dags att ställa om helt var vi förberedda att göra vad som krävdes för att följa rekommendationerna, berättar Ida Ekberg, fritidsledare på Aktivitetshuset Idrottens hus.

 

Idrottsoasen är en 5000 kvadratmeter stor näridrottsplats som ligger på Olympia park. Här kan besökare bland annat spela padeltennis, streetbasket, innebandy, testa bouldering och parkour. Ida berättar att många ungdomar träffats utomhus på Idrottsoasen sedan en tid tillbaka för att de inte längre vill delta i aktiviteter inomhus.

– De senaste veckorna har vi märkt att besöksantalet inomhus har minskat. Nu kan vi istället satsa fullt på att vara ute och möta ungdomarna där de är, säger Ida.

 

Även om omställningen har gått bra, förklarar Ida att det också finns utmaningar med att bara vara utomhus.

– Några av de aktiviteter vi haft inomhus fungerar inte att ha ute på samma sätt. Många ungdomar har haft för vana att komma på en särskild aktivitet en gång i veckan och när den nu blir inställd blir de såklart drabbade. Vi pratar med dem om läget och lyssnar på deras idéer för att se om vi kan hitta en annan lösning just nu. Responsen har hittills varit positiv, säger Ida.

 

Idrottsoasen är öppen dygnet runt, men fritidsledare är på plats under särskilda öppettider måndag till lördag. Och det kommer det att vara även hela sommaren till och med mitten på september. Då kan besökare låna utrustning gratis, och delta i spontana aktiviteter som fritidsledarna anordnar.

– Vi har många aktiviteter på lager som vi kan sätta igång med kort varsel, beroende på vilka som kommer och vad de vill göra. Ofta har ungdomarna egna önskemål som vi hjälps åt att göra en aktivitet av. Det kan exempelvis vara en miniturnering eller tävling av något slag. Det bästa är att följa Aktivitetshuset Idrottens hus på Instagram för att se vad som händer här om dagarna, berättar Ida.

 

Morten Larsson är en av de som brukar komma till Idrottsoasen tillsammans med sina kompisar. Här spelar de gärna padeltennis och lånar utrustning från Idrottsoasen när bemanningen är öppen. Ett kort avbrott i matchen för en bild är allt de hinner med innan de ger sig ut på banan igen.

– Vi tycker det är kul att komma hit för att träffa kompisar och spela padel tillsammans, säger Morten.

 

Här hittar du fritidsgårdarna.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies