hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
4 maj 2020OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kommer kulturen hem till dig

Kultur ska ju helst upplevas live. Ett besök på en av stadens många kulturplatser är alltid något att se fram emot. Men den rådande situationen gör att den vanliga verksamheten ligger på paus.

Medan publiken får stanna hemma har nya möjligheter till kulturupplevelser vuxit fram. Under de kommande månaderna erbjuds spännande inslag i det lokala kulturlivet i väntan på normalläge.

– Vi satsar stenhårt på digitala upplevelseformer. Det kommer bland annat till uttryck i konserter från Konserthuset med Helsingborgs Symfoniorkester och från Dunkers kulturhus, säger Max Granström, kulturdirektör i Helsingborg och VD för Helsingborg Arena & Scen.

 

HSO i ditt vardagsrum

Helsingborgs Symfoniorkester gör uppehåll för konserter med publik i Konserthuset. Men bjuder fortfarande på musik av högsta kvalitet att njuta av hemma i favoritfåtöljen. På programmet står Mozart, Strauss och Beethoven med flera. Konserterna både livesänds och kan ses i efterhand.

 

Livesänd jazz

Den 24 april skulle Rigmor Gustavsson spelat på Dunkers kulturhus. Nu är den konserten framflyttad till hösten. Men det födde ett nytt samarbete. Jazzklubben Fasching i Stockholm gör en satsning på livesända konserter. Och samma dag som Rigmor skulle gästa Helsingborg streamas en konsert med henne på Faschings Facebook i samarbete med Dunkers kulturhus.

 

Lokal kultur i ny kanal

Tillsammans med övriga kommuner i Familjen Helsingborg producerar stadens kulturplatser sedan ett par veckor tillbaka Rampljus, en uppmärksammad digital programserie med kultur- och bildningsinslag.

– Den ger vår publik möjlighet till unika upplevelser. Samtidigt ger den fria aktörer i kultursektorn möjlighet att synas, trots att många arbetstillfällen har gått förlorade just nu, säger Max Granström.

 

Från inspelningen av Rampljus.

 

Rampljus är fullt med kultur att njuta av hemma. Musik av både etablerade och framtidens artister, intervjuer med spännande personligheter, hembesök hos konstnärer och matlagning med lokala krögare.

– Min förhoppning är att det fyller en del av det tomrum som uppstått i form av social kontaktar, kulturupplevelser och en möjlighet att ta del av livet som pågår utanför hemmet. Rampljus vill vara en viral kompis i karantänen, säger Sasha Becker, skådespelare på Stadsteatern, och en av programledarna för Rampljus.

Rampljus sänds varje vecka under april och maj. Du hittar programmet här.

 

Öppet på nytt sätt

Mycket av den publika verksamheten ligger nere som teater- och biografverksamhet. Men stadens bibliotek är öppna och Kulturskolan på Dunkers kulturhus rullar på, men givetvis med hänsyn till de rekommendationer som finns. De populära besöksmålen Fredriksdal och Sofiero håller öppet, dock utan att det genomförs evenemang.

– Vi märker ett stort intresse bland Helsingborgarna att besöka dessa platser och jag är övertygad om att de naturupplevelser och kulturhistoriska miljöer vi kan erbjuda fyller en mycket viktig funktion i en så orolig tid som den vi tvingats in i, säger Max Granström.

 

Kulturmagasinet i Helsingborg gör kortfilmsserien ”Sjuka tider”.

 

Kristider förr och nu

Under kort tid har kulturen i staden växlat spår för att så många som möjligt ändå ska få ta del av kultur. Men det handlar också om att ge kunskap och sätta in det som sker i ett historiskt skeende. Kulturmagasinet i Helsingborg gör kortfilmsserien ”Sjuka tider” som ger både ett historiskt och ett lokalt perspektiv på sjukdomar och smittspridning från medeltid fram till 2009. Det blir filmade nedslag på en plats i staden där något spännande har hänt med anknytning till seriens tema. Inslagen kommer att publiceras i kulturmagasinets digitala kanaler.

 

Bli en del av historien

Mänskligheten har många gånger i historien hotats av epidemier, Helsingborg har inte varit förskonat. Och just nu befinner vi oss mitt i en pandemi och det är en både utsatt och märklig tid vi lever i. För att inte de erfarenheter vi alla får ska falla i glömska samlar Helsingborgs museer in Corona-berättelser. Besök kulturmagasinet.helsingborg.se och lämna ditt bidrag som en gåva till framtidens historiker.

 

Tillgången till kultur är en basal samhällsservice som alltid behövs. Inte som ett självändamål, utan som en källa till både glädje och eftertanke. Och kulturplatserna har redan fått positiv feedback.

– Vi märker i återkopplingen från publiken i våra digitala satsningar att vi gör skillnad, att vi med kulturen som verktyg bidrar till upplevelser, som förutom värdet i konsten i sig också ger trygghet, sällskap och framtidshopp, säger Max Granström.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies