hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
7 september 2020

Nygamla stolpar lyser upp paradgatan

Har du sett lyktstolparna längs Drottninggatan/Järnvägsgatan? Modellen är faktiskt inte helt ny, det stod nästan likadana stolpar här för hundra år sedan. Dagens stolpar är tillverkade bara ett par kilometer från platsen där de står, på Helsingborgsföretaget Järnkonstruktioner AB. Och nu har omgörningen av gatan blivit utsedd till Årets stadsbyggnadsprojekt.

Stolparna finns i två varianter, en enkel och en dubbel med stadsvapen. De är utrustade med LED-lampor som kan lysa i olika färger.

Under 1900-talet har det stått olika modeller av lyktstolpar längs stadens paradgata och de har speglat tidsandan och formspråket för just den tidsperiod de kom till i. Men i samband med ombyggnaden av Drottninggatan/Järnvägsgatan fick stadsträdgårdsmästaren Martin Hadmyr idén att de nya stolparnas form skulle likna den han sett på gamla bilder. En undersökning bland stadens invånare visade nämligen att många värnar om den historiska miljön längs gatan. Men det fanns inga ritningar av de gamla stolparna utan bara ett par suddiga fotografier från förra seklets början.

 

Tomas Svensson från Järnkonstruktioner AB monterar de sista stolparna utanför Rådhuset.

 

– Vår ambition var att bygga om gatan från en trafikmiljö till en stadsmiljö där man vill vistas och vi har försökt skapa en miljö som är tidlös och som man inte tröttnar på. Jag tror att stolparnas form upplevs som mänsklig och jag tror också att det betyder mycket att man ser att det finns en omsorg, att någon har brytt sig om hur det ser ut, säger han.

 

Jag fick idén att man kan sätta stadsvapnet längst upp mellan de två lamporna.

 

Det var intehelt lätt att hitta någon som kunde tillverka och leverera stolparna. Hela projektet höll på att gå i stöpet, men till slut hittade Martin Hadmyr ett lokalt företag som kunde ta sig an uppdraget. Stolparna blev till i verkstaden på Järnkonstruktioner AB på Landskronavägen. De nya stolparnas bas är i stort sett identisk med den gamla, men formen skiljer sig åt i toppen.

– Vi fick en skiss som vi ritade upp i 3D och därefter fick vi kompromissa lite med formen utifrån vad som är möjligt att göra. Jag fick idén att man kan sätta stadsvapnet längst upp mellan de två lamporna. Det anknyter till staden och finns ingen annanstans, säger VD Carl Järnum.

 

Se filmen: Här tillverkas lyktstolparna

 

Hur var det att tillverka något som helsingborgarna ser varje dag?

– Det var fantastiskt kul att få göra något som står på en sådan utsatt plats och som alla ser. Jag tycker att resultatet blev väldigt bra, säger Carl Järnum.

 

Till exempel kan de bli gula till påsk eller blå och röda när HIF vinner allsvenskan.

 

Varje stolpe väger nästan tre ton. Stolpen ser ut att vara gjord i gjutjärn men inuti finns en stålkärna som tål starka vindar.

– Syftet med stolparna är ju att de ska lysa upp, skapa trygghet och ge en atmosfär. Därför är de utrustade med energieffektiva led-lampor som kan skifta färg. Till exempel kan de bli gula till påsk eller blå och röda när HIF vinner allsvenskan, säger Martin Hadmyr.

 

Se filmen: Här sätts lyktstolparna upp

Så här såg det ut kring förra sekelskiftet

 

Så här såg stolparna ut omkring 1905.

 

Lyktstolpar kring förra sekelskiftet.

 

Fakta

Föreningen Sveriges Stadsbyggare har utnämnt projektet Drottninggatan och Järnvägsgatan till Årets stadsbyggnadsprojekt 2020.

Ur juryns motivering: Projektet har inneburit att kollektivtrafiken, gående och cyklister har prioriterats och fått tydligare och bättre plats och biltrafiken har minskat. Slutresultatet har blivit en livlig, trädkantad, mänsklig och vacker gata i nygammalt ljus.

Läs mer om utmärkelsen Årets stadsbyggnadsprojekt här.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies