hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
6 maj 2019

Så förbereder du dig om krisen kommer

Vad gör du om strömmen försvinner och du inte kan ladda telefonen? Om det inte finns något vatten i kranen? Om det blir kallt? Numera ska du kunna klara dig själv i upp till en vecka om det till exempel blir strömavbrott.

Sverige är ett tryggt land och krig och konflikter finns inte på kartan för de allra flesta. Men världen förändras och det säkerhetspolitiska läget likaså. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut med informationen att alla bör vara förberedda på att klara sig själva i upp till en vecka om det skulle bli kris.

– Många känner nog till det förändrade säkerhetspolitiska läget och även om det är svårt att relatera till väpnade konflikter så har vi ju flera samhällsstörningar som har inträffat ganska nyligen, till exempel stormen Gudrun, skogsbranden i Västmanland och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, säger Sofia Persson som är säkerhetsstrateg i Helsingborgs stad.

 

Hon nämner även stormar och IT-attacker som kan slå ut olika typer av service i samhället. Sådant som vi är vana vid, till exempel att handla med kort i butik, ta ut pengar i bankomaten, åka tåg och ringa varandra kan bli omöjligt då.

– Om en kris skulle inträffa kommer resurserna gå till dem som behöver dem allra mest. Därför är det viktigt att alla är förberedda och därmed bidrar till att alla klarar sig bättre, säger Sofia Persson.

 

Hur gör man då för att förbereda sig på en kris? Till att börja med är det bra att fundera kring hur man klarar sitt behov av vatten, mat, värme och kommunikationer i en vecka.

– Vi rekommenderar alla att skaffa en krislåda där man förvarar de viktigaste sakerna att ha hemma. Vatten är bäst att ha i pet-flaskor i frysen, sen kan man ha tomma dunkar eller vattenpåsar som kan användas för att hämta vatten på andra platser som kommunen hänvisar till. Pet-flaskorna byter man vatten i när man frostar av frysen så håller det sig färskt, säger Sofia Persson.

Annat som är bra att ha hemma är ett förråd med mat som har lång hållbarhet, till exempel konserver och torrvaror. Filtar och varma kläder behövs om det skulle bli kallt. Behöver man vissa mediciner är det viktigt att alltid ha dem hemma, tillsammans med ett husapotek med första hjälpen.

 

Bild: Thomas Henrikson

 

Det här ska du ha i krislådan:

 • Vattenpåsar eller vattendunk
 • Mat med lång hållbarhet, som klarar förvaring i rumstemperatur
 • Stormkök och bränsle
 • Ficklampa med extra batterier eller vev
 • Radio med batterier eller vev
 • Powerbank för att ladda telefonen
 • Kontanter
 • Värmeljus
 • Tändstickor
 • Soppåsar och toalettpapper
 • Husapotek
 • Lista med telefonnummer till myndigheter och anhöriga

 

Hämta din krislåda den 10 maj

Den 10 maj klockan 12.00-17.00 finns Helsingborgs stad tillsammans med frivilligorganisationer på plats på Gustav Adolfs torg. Här får du lära dig mer om krisberedskap och särskilt om livsmedel. Det kommer bjudas på mat och du får lära dig hur man gör upp en eld samt får information om dricksvatten. Staden delar även ut lådor som du kan använda för att förvara matvaror och annat som du kan behöva vid en kris. (OBS först till kvarn! )

 

Frivilligorganisationer som finns på plats:

Hälsingborgs Lottakår

Frivilliga Automobilkåren Helsingborg

Helsingborgs Bilkår

Röda Korset Helsingborg

Frivilliga Motorcykelkåren Helsingborg

Polisens volontärer

Hemvärnet 48.HvBat

 

Läs mer här om krisberedskapsveckan.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies