hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
28 maj 2018

Så förbereder du dig om krisen kommer

Vad gör du om strömmen försvinner och du inte kan ladda telefonen? Om det inte finns något vatten i kranen? Om det blir kallt? Numera ska du kunna klara dig själv i upp till en vecka om det till exempel blir strömavbrott.

Är du förberedd?

Hur klarar du dig om det till exempel skulle bli ett långvarigt strömavbrott? Om det inte kommer något vatten i kranen? Om du inte kan ladda din telefon? Numera ska du kunna klara dig själv i upp till en vecka om det skulle uppstå en kris. Du kan läsa mer på https://helsingborg.se/kommun-och-politik/vid-olyckor-och-kris/krisberedskapsveckan-2018/Hjälp oss gärna att sprida informationen genom att dela inlägget och tipsa dina vänner.

Publicerat av Helsingborgs stad Söndag 27 maj 2018

 

Sverige är ett tryggt land och krig och konflikter finns inte på kartan för de allra flesta. Men världen förändras och det säkerhetspolitiska läget likaså. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut med informationen att alla bör vara förberedda på att klara sig själva i upp till en vecka om det skulle bli kris.

– Många känner nog till det förändrade säkerhetspolitiska läget och även om det är svårt att relatera till väpnade konflikter så har vi ju flera samhällsstörningar som har inträffat ganska nyligen, till exempel stormen Gudrun, skogsbranden i Västmanland och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, säger Sofia Persson som är säkerhetsstrateg i Helsingborgs stad.

 

Hon nämner även stormar och IT-attacker som kan slå ut olika typer av service i samhället. Sådant som vi är vana vid, till exempel att handla med kort i butik, ta ut pengar i bankomaten, åka tåg och ringa varandra kan bli omöjligt då.

– Om en kris skulle inträffa kommer resurserna gå till dem som behöver dem allra mest. Därför är det viktigt att alla är förberedda och därmed bidrar till att alla klarar sig bättre, säger Sofia Persson.

 

Hur gör man då för att förbereda sig på en kris? Till att börja med är det bra att fundera kring hur man klarar sitt behov av vatten, mat, värme och kommunikationer i en vecka.

– Vi rekommenderar alla att skaffa en krislåda där man förvarar de viktigaste sakerna att ha hemma. Vatten är bäst att ha i pet-flaskor i frysen, sen kan man ha tomma dunkar eller vattenpåsar som kan användas för att hämta vatten på andra platser som kommunen hänvisar till. Pet-flaskorna byter man vatten i när man frostar av frysen så håller det sig färskt, säger Sofia Persson.

 

En batteridriven radio är viktig att ha för att kunna ta del av nyheter och information vid en kris. Bild: Thomas Henrikson

 

Annat som är bra att ha hemma är ett förråd med mat som har lång hållbarhet, till exempel konserver och torrvaror. Filtar och varma kläder behövs om det skulle bli kallt. Behöver man vissa mediciner är det viktigt att alltid ha dem hemma, tillsammans med ett husapotek med första hjälpen.

 

Det här ska du ha i krislådan:

 • Vattenpåsar eller vattendunk
 • Mat med lång hållbarhet, som klarar förvaring i rumstemperatur
 • Stormkök och bränsle
 • Ficklampa med extra batterier eller vev
 • Radio med batterier eller vev
 • Powerbank för att ladda telefonen
 • Kontanter
 • Värmeljus
 • Tändstickor
 • Soppåsar och toalettpapper
 • Husapotek
 • Lista med telefonnummer till myndigheter och anhöriga

 

Läs mer här på jagklararenvecka.se

 

Det är bra att ha kontanter hemma om ett strömavbrott skulle slå ut bankomater och butikskassor. Bild: Thomas Henrikson

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies