hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
28 september 2020

Så gör du din garderob mer hållbar

Under hösten arrangeras klimatveckorna för att inspirera invånare och medarbetare i stadens förvaltningar och bolag. Med fokus på hållbart mode, bjuds helsingborgarna in till workshops och föreläsningar om hur vi kan minska vår klimatpåverkan genom vår garderob.

Modeindustrin står för en stor del av miljöpåverkan i världen. Den globala produktionen av kläder och skor ligger bakom åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är mer än de sammanlagda utsläppen från flyg och sjöfart.

 

Paulina Strihavka arbetar med de olika evenemangen under Klimatveckorna på Habiteum, som är stadens verkstad för livskvalitet och hållbarhet. Hon har stor erfarenhet av second hand-shopping.
– Om vi istället för att slänga och köpa nytt, behåller våra saker och delar på dem så sliter vi inte lika mycket på miljön, berättar hon.

 

Därför gästas Habiteum bland annat av Filippa Nielsen som föreläser om hållbarhet och driver instagramkontot @FairfashionistaFilippa. Hon håller en workshop om hur vi kan förlänga livet på våra kläder.

 

På Habiteum, som finns i det runda huset i parken vid Sundspärlan, får helsingborgarna stöd för att själva kunna göra och testa. Därför kommer det också att finnas sömmerskor på plats som kan lära ut hur du enkelt lagar, lappar eller syr om kläder.

– Mode behöver inte vara tråkigt bara för att det är second hand, summerar Paulina Strihavka.

 

Filippa Nielsen föreläser den 3 oktober. Foto: Sandra Persson.

 

Paulina Strihavkas fem tips för hållbart mode

 1. Använd det du redan har

Se över vad du har i din garderob i dagsläget och utgå från det. Rensa bort det som du aldrig använder, som kanske inte passar längre eller helt enkelt känns tråkigt. Behåll däremot basplagg av bra kvalité som du gillar. På så sätt får du en bra överblick och minimerar risken att köpa nytt av sådant du redan har. Lägg sedan till accessoarer, som du kan kombinera och styla i all oändlighet.

 

2. Dela, hyr, byt eller låna

Gå på klädbytardagar eller anordna en själv. Det någon annan tröttnat på, blir något nytt för dig och vice versa. Idag finns det dessutom flera sajter som gör det möjligt att hyra kläder under en period.  Ett enkelt och hållbart sätt att hålla din garderob uppdaterad!

 

3. Laga, vårda, gör om

Kolla om du kan lappa ihop eller reparera det du redan har. Om det känns svårt kan du ta hjälp av ett proffs. Kanske kan den lokala skomakaren hjälpa dig att klacka om skon, istället för att köpa nya? Tänk också på att ta hand om dina kläder, vårda dem och älska dem. Se till så att materialet hanteras på rätt sätt, till exempel genom att låta kläderna vädras ibland istället för att tvättas.

 

4. Köp second hand

Hela 97 procent energi sparas om du köper ett begagnat plagg istället för ett nytt. Om du är en modenörd så kan du gå till någon av de större butikskedjorna och kolla i modetidningar eller på nätet för att få inspiration. Sätt ihop en moodboard som du kan gå efter när du handlar. Då vet du precis vilken typ av kläder du ska leta efter i andrahandsbutiker. Tro det eller ej: allt går att hitta second hand.

 

5. Leta efter miljö- och rättvisemärkt

Om du verkligen vill köpa nytt men ändå vara hållbar, se till att köpa kläder som blivit producerade under sjysta villkor och är miljövänliga. Tänk stil istället för trend. Snabba trendväxlingar leder till slit-och-släng samt överkonsumtion. Kolla istället på plaggets kvalité och tänk på att köpa plagg som håller längre även om de kanske är lite dyrare. Det lönar sig i längden, både för dig och miljön.

 

Under klimatveckorna blir det inte bara kläder. Utställningen Carbon Ruins kommer att finnas på plats, likaså en prylverkstad för elektronik.

 

Detta händer på Habiteum under klimatveckorna

Måndag 28 september klockan 17.30, Stadsbiblioteket. Helsingborgs stad arrangerar en föreläsning om hur Sverige förändras av klimatkrisen med Erika Bjerström från SVT. Stina Sandgren, klimatstrateg Helsingborgs stad, berättar om stadens åtgärder.

 

Lördag 3 oktober klockan 12-15, workshop: Preloved fashion – workshop med Filippa Nielsen.

 

Onsdag 7 oktober klockan 17-19, workshop: Cykelverkstad för hela familjen.

 

Under klimatveckorna finns utställningen Carbon Ruins på Habiteum.

 

Mer information om Habiteums alla evenemang hittar du här.

 

Läs mer här om klimatavtryck från modeindustrin.

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies