H55-utställningen hölls i Norra hamnen och på Gröningen. Till utställningen hade man byggt fem paviljonger, ritade av Carl-Axel Acking. Den enda byggnad som finns kvar är restaurang Parapeten. H55-paviljongen som står bredvid idag är en rekonstruktion som gjordes med hjälp av att en av de ursprungliga fanns kvar hos Stena Metall i Åstorp och kunde köpas tillbaka inför H99-utställningen. Bild: AB Almquist & Cöster
Kanske är detta arkitekten Bengt Gates skiss inför bygget av restaurang Parapeten?
Presskonferens inför utställningen hölls i rådhuset. Bild: Fredriksson K
De inbjudna herrarna (för några damer syns inte till) på presskonferensen lät sig väl smaka när buffén dukades fram. Bild: Fredriksson K
Bygget av restaurang Parapeten är igång. Bild: Lindberg Foto
Bild av en inte helt färdigställd utställningsbyggnad vid hamninloppet. Färjan ’Kärnan’ till vänster.
En av paviljongerna kallades “Bar 55”. Utanför finns huvudläktare och ett tåg står redo att transportera trötta besökare.
Det fanns flera lekplatser för barn på området. De som hus som pojkarna leker i blev en modell som sedan fanns på många lekplatser runt om i staden under 50- och 60-talen. Bild: fotograf saknas
Detaljbild ur monter där formgivning och konsthantverk visades upp. Flera svenska designklassiker debuterade på H55, bland annat Folke Arströms bestickserie “Focus de Luxe” och Sven Markelius “Pythagoras”.
Som sig bör fanns ett tillfälligt postkontor. Där kunde besökarna skicka vykort med “soliga hälsningar från Hälsingborg”. Fartyget som ligger för ankar vid vad som idag är Roys restaurang ser ut att vara Selma Thordén som 1955 var nyreparerad efter en grundstötning i Göteborgs skärgård.
Parkeringen och entren. Platsen är där Henry Dunkers plats är idag, mellan Konserthuset och där Stadsteatern senare byggdes.
Barnkläderna var rejäla på 50-talet. Notera reklamskylten för Amosyt-koffein, ett medel mot åksjuka. Precis under reklamskylten syns den tillfälliga bro som byggdes av försvarets ingenjörsbataljon och som löpte över från det som idag är Henry Dunkers plats till parapeten. Lennart Sjöborg kommer ihåg hur en plötslig åskskur fick så många människor att rusa över bron att den kom i kraftig gungning.
Här syns en stor del av utställningsområdet med vattenfontänen som installerats med “inspiration från Hamburg, Tyskland” enligt noteringarna.
Längs med utställningspromenaden var små montrar placerade där de medverkande formgivarnas verk ställdes ut. I bakgrunden syns den tillfälliga bron.
Ett av utställningsobjekten var Volkswagens nya “campingbil” som byggde på folkabussen, Här är kameran riktad söderut från en plats som borde vara ungefär där Kvickbron idag ansluter till Parapeten. Det är tydligt hur mycket mer hamnen märktes av i Helsingborgs stadsbild på den tiden.
Det fanns särskilda kragnålar eller “pins” att köpa som minne.
En monter med en jättemodelljärnväg. Det ser ut som att den sponsrats av Kvällsposten.
Ingen stadsfestival utan karuseller. Här är en alldeles utanför Helsingborgs roddklubb vars hus fortfarande finns kvar. Lägg märke till sjukstugan med sjuksyster till vänster i bild. Precis bredvid ser det ut att vara offentliga toaletter. Detta var före de så kallade bajamajornas tid. Långt bak i bilden syns bommarna för järnvägen som gick i markplan på denna tid. Bild: Arne Juhlin
Askkopp och cigarettskål för H55 signerade Stig Lindberg, ur Lennart Sjöborgs samling.
Entrén till H55, vägen som går upp i nedre högra hörnet är Hälsobacken. Efter utställningen blev H55-sekretariatets byggnad Burger Grill, där Stadsteatern ligger idag.
Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.