hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
9 september 2019

Se det gamla Helsingborg på stadens elskåp

Nu har Helsingborgs historia flyttat in på elskåp runt om i stadskärnan. Tanken är att bilderna ska lyfta stadsmiljön samtidigt som de motverkar klotter.

Trista, grå elskåp, ofta täckta med klotter. Det är ett minne blott i Helsingborgs centrum. Nu har elskåpen fått ny skrud som både är trevlig att titta på och gör det mindre intressant att klottra på skåpen. Jill Paulsson som är cityutvecklare arbetar med projektet tillsammans med Helsingborgs cityförening.

– En enfärgad yta fungerar som en slags canvas och bjuder in till att klottra på, eller tagga och bomba som det också kallas. Vi har enorma kostnader för att sanera allt klotter. Så nu provar vi att täcka elskåpen med historiska bilder från staden. Vi har även haft mycket bra möten med konstnärer och profiler inom graffitikulturen för att få bättre insyn och förståelse för hela grejen med just bombandet. Nyfikenhet, dialog och nätverksbyggande öppnar dörrar och kan lösa många utmaningar, säger hon.

 

På Kolmätaregränden finns också ett skåp med en bild från 1962. På bilden ser vi Gamla brandstationen och Drottninggatan.

 

Varför är det så viktigt att motverka klotter?

– Vi vet att klotter minskar känslan av trygghet i ett område så därför behöver vi jobba för att få bort det.

 

Efter att de första elskåpen piffats upp med historiska bilder tog Helsingborgs Dagblad kontakt med staden för att samarbeta i projektet.

– De har ju ett enormt bildarkiv och de bilderna skulle kunna användas på elskåpen, säger Jill Paulsson.

 

Även detta skåp finns på Kolmätaregränden. Här ser vi hugade spekulanter utanför Widboms klädaffär på Kullagatan 1952.

 

Men det är inte bara historiska bilder som pryder elskåpen. En del skåp, till exempel på Söder, har målats av streetart- och graffitikonstnärer under Art Street-festivalen. På södra delen av Kullagatan har fastighetsägarna arbetat ett par år med ett liknande projekt där man på elskåpen använder nutida, färgglada bilder med olika motiv från Helsingborg. Och reaktionerna på de uppiffade skåpen har bara varit positiva.

– Folk har hört av sig till kontaktcenter och sagt att de tycker skåpen är fina. Fastighetsägarna är också nöjda, och även Öresundskraft som äger en del av skåpen och är en av våra samarbetspartners i projektet, säger Jill Paulsson.

 

Längst till vänster på det vänstra elskåpet ser vi ett fotografi från 1966 föreställande en butik som hette Strumpan. Huset där butiken låg är idag rivet. Till höger på samma skåp sitter ett foto taget i slutet av 1800 talet som föreställer en del av Norra Strandgatan. På en skylt står det Skandinavien-Amerika Linien.

 

Hur väljer man rätt bild till skåpen?

– Vi arbetar med mikroidentiteter i city och försöker hitta och framhäva områdenas identitet och själ för att ta reda på vad som passar bäst. Är det en historisk bild ska den helst föreställa området där skåpet står. Vi hoppas kunna få in skåpen i appen Guide Helsingborg också, då skulle man kunna gå omkring i staden och titta på skåpen och samtidigt läsa och höra vad bilderna föreställer, säger Jill Paulsson.

 

Text: Katia Boberg

 

På Norra Strandgatan finns dessa elskåp. Bilden på det vänstra skåpet är tagen 1966 och föreställer ingången till verkstäderna hos “Carl Lindbergs söner, Gördelmakeri och Galvanisk anstalt” som låg på Norra Strandgatan 22. Bilden på det högra skåpet är från 1961 och föreställer utsidan på samma fastighet.

 

Jill Paulsson jobbar med att piffa upp stadens elskåp.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies