hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
19 september 2019

Skrivprojektet får eleverna att växa

Eleazar Soro Corvo som går i sexan har bott i Sverige i drygt fyra år. Men han har redan skrivit flera böcker. Han och hans kompisar på Raus Planterings skola hjälps åt att fylla skolans digitala bibliotek med böcker om delfiner, prinsessor, fotboll och historia.

Eleazar Soro Corvo och Anja Novkov går båda i sexan på Raus Planterings skola. Ända sedan de gick i ettan och tvåan har de skrivit och illustrerat egna böcker som publicerats på Plantioteket, skolans digitala bibliotek.

– Jag gillar mest att skriva om fotboll. Jag spelar fotboll i Råå IF så jag brukar skriva om mitt lag, säger Eleazar Soro Corvo.

Anja Novkov fortsätter:

– Min första bok var en alfabetsbok men nu skriver jag om olika saker. Ibland sagor, ibland faktaböcker och ibland läskiga böcker. Jag har blivit bättre på att läsa och skriva.

 

Varför är det viktigt att vara bra på att läsa och skriva?

– Det är viktigt att kunna det när man är vuxen. Till exempel om man är i affären och det står att det är extrapris, då är det bra om man kan läsa det, säger Anja Novkov.

 

Det började för några år sedan när Eva Levin, en av skolans pedagoger, via Twitter fick kontakt med en pedagog på Årstaskolan i Stockholm som hade startat ett digitalt bibliotek. När man drog igång ett pilotprojekt för fler digitala bibliotek runt om i landet blev Raus Planterings skola en av fem skolor som fick chansen att vara med.

– Vi var först ut i Helsingborg men numera finns de digitala biblioteken på flera skolor. Våra elever ska lämna in minst en bok per termin men de yngre eleverna gör böckerna tillsammans i grupper, berättar Maria Nordh Hansson som är förstelärare på skolan.

 

Lotta van Bellen går i fyran och hennes senaste bok är en faktabok om delfiner.

– Förut läste jag mest hästböcker men nu gillar jag inte alls det längre. Det är roligt att mina böcker finns i Plantioteket och att kunna läsa andras böcker, säger hon.

 

Här i skolans bibliotek hittar Patricia Tanasku och Lotta van Bellen ofta något bra att läsa.

 

Böckerna som eleverna lämnar in finns tillgängliga för alla i det digitala biblioteket. Eleverna läser varandras böcker och lämnar kommentarer.

– Det är stort för eleverna att deras böcker läggs ut och blir tillgängliga för alla. Det gör att de anstränger sig mer med både text och illustrationer. Det är lite pirrigt och gör samtidigt att eleverna växer, säger Maria Nordh Hansson.

Patricia Tanasku går i trean. Hennes senaste bok heter “Orangutangen Alba” och den har laddats ner 38 gånger från Plantioteket.

– Jag tycker mest om att skriva om djur. Jag läser mycket hästböcker också, säger hon.

 

En viktig målsättning i verksamheten är att eleverna ska utveckla sin läs- och skrivförmåga.

– När en bok är klar får eleven själv läsa in den och så gör vi den tillgänglig som ljudbok. På så sätt kommer alla delar med. Våra elever är väldigt stolta över att deras böcker publiceras i Plantioteket.

 

Här hittar du Plantioteket

 

Text och bilder: Katia Boberg

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies