hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
18 april 2019

Släng inte pengar i soporna

Visste du att en tredjedel av all den mat som produceras slängs? Bara i Sverige slänger vi ca 45 kilo ätbar mat och dryck per person och år. Dessutom sorteras maten inte alltid ut när den slängs, en stor del av matavfallet hamnar i stället bland restavfallet.

Generellt beräknas matsvinn kosta varje hushåll mellan 3 000 och 6 000 kronor per år. Men matsvinn kostar mer än pengar, det kostar framför allt för miljön.

– När vi producerar mat uppstår växthusgaser, som i sin tur påverkar klimatet. Om maten sedan slängs sker allt detta i onödan, säger Angelika Blom, projektledare på renhållningsbolaget NSR.

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det är cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

 

Inom Helsingborgs stad arbetar man för att minska mängden matsvinn och öka andelen klimatsmart mat på kommunens skolor i projektet SmartMat Hbg. Samtidigt arbetar NSR för att minska matsvinnet och öka återvinningen hos restauranger i projektet Kök Som Räddar Käk. Angelika Blom är delaktig i båda projekten.

– Till att börja med gäller det att skilja på begreppen matsvinn och matavfall. Kortfattat kan man säga att matavfall är oätliga delar, vilket kan vara teblad eller kärnor medan matsvinn är mat och dryck som slängs i onödan. Äggskal är till exempel matavfall men ett skämt ägg är matsvinn, säger Angelika Blom.

 

På Hamiltons förskola i Helsingborg arbetar personalen tillsammans med barnen i projektet SmartMat Hbg.

 

Matsvinn är alltså mat och dryck som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Det kan vara livsmedel som har passerat bäst-före-datum eller inte förvarats rätt och därför blivit dåligt. Som privatperson finns det massor av små knep du kan ta till för att minska ditt matsvinn och göra en insats för både miljön och din egen plånbok.

– Du behöver inte ändra hela din livsstil. Tänk efter innan du handlar och använd det du har hemma i första hand. Det gör stor nytta för miljön och inte minst din egen plånbok, säger Angelika Blom.

 

Något som också gör stor nytta för miljön är att sortera ut det oundvikliga matavfallet som till exempel benrester, skal eller kaffesump.

– Matavfallet som samlas in i Helsingborgs stad rötas och blir till biogödsel och biogas. Då tar vi tillvara på både växtnäringen och energin, till skillnad mot vid kompostering då bara delar av näringen blir kvar, säger Angelika Blom.

 

I Helsingborgs stadär det krav på att sortera ut sitt matavfall, både för privatpersoner och företag. Ändå hamnar en stor del av matavfallet bland restavfallet. Ungefär 33 % av restavfallet är matavfall som hade kunnat bli biogas och biogödsel.

Biogas kan användas som fordonsbränsle för bilar, bussar och lastbilar medan biogödsel används som växtnäring i jordbruket.

– En stadsbuss som drivs av biogas kan köra 200 meter på 20 bananskal och en påse matavfall ger fosfor från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka elva portioner havregrynsgröt. På så vis har vi slutit kretsloppet, säger Angelika Blom.

 

Fyra tips för minskat matsvinn

  • Planera dina inköp. Titta igenom kyl, frys och skafferi innan du handlar. Köp inte mer än du äter och handla flera gånger, framför allt frukt, grönsaker och annat med kort hållbarhet.
  • Frys in. Frys in mat du inte kommer äta innan den blir dålig. Fryst frukt blir glass eller smoothie. Överblivna ostkanter kan användas till gratänger, paj eller pizza. Märk upp det du fryser in med datum, gå igenom frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.
  • Sänk temperaturen i kylen. Då håller dina livsmedel sig fräscha längre.
  • Bjud på buffé. Fixa en restfest med det du har i kylen, eller laga till en smarrig omelett med gårdagens rester. Många rester går att göra om till nya rätter så som paj, gratäng, wok, pyttipanna eller risotto. Det blir också betydligt enklare att göra matlådor av.

 

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

 

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies