hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
26 oktober 2020

Spökar det i Rådhuset? Mystiska händelser får personalen att undra

Stolar som flyttar sig, musik som går igång av sig själv, låsta dörrar som plötsligt står vidöppna och övervakningskameror som oförklarligt skiftar från svartvitt till färg. Många som jobbar i Rådhuset är övertygade om att det spökar i den gamla byggnaden. Du kan själv undersöka saken vid någon av höstens öppna visningar.

 

Enhetschef Thomas Fritz är, de obehagliga upplevelserna till trots, stolt och tacksam över att få arbeta i Rådhuset.

 

Eva Holm har städat på Rådhuset i 18 år och har många gånger varit med om saker som inte går att förklara. Förr om åren brukade hon och hennes kollegor gå in i huset genom porten på Stallgatan på morgnarna.

– Vi stängde dörren efter oss och gick till nästa rum för att börja arbetsdagen. Då hörde vi hur dörren vi precis stängt slog igen. Det var precis som att någon gick hem varje morgon när vi kom. Dörren går bara att öppna med nyckelbricka så den ska inte kunna gå upp av sig själv.

 

Enhetschef Thomas Fritz har jobbat i drygt två år på Rådhuset och är delvis ansvarig för det som har med själva huset att göra. Han har precis som Eva Holm varit med om att märkliga saker hänt.

– För tio år sedan byggdes södra delen av vinden om för att ge plats åt fler mötesrum och under den perioden hände det mycket konstigt, säger han.

 

Hantverkarna som arbetade på vinden släckte och låste dörrarna efter sig när de lämnade utrymmet. Men när säkerhetsvakten gick sin rond nattetid var dörrarna till vinden ofta vidöppna och lyset var på.

– Det händer att jag jobbar sent och då brukar jag gå upp på vinden och kontrollera så att dörrarna är låsta och lamporna släckta innan jag går hem. Under en period i våras upplevde både jag och Christel, vaktmästaren, att något inte stämde. Vid flera tillfällen var dörrarna olåsta och ljuset igång på morgnarna, säger Thomas Fritz.

 

När städaren Eva Holm och hennes kollegor befann sig i ett närliggande rum på Rådhuset hörde de hur den massiva dörren de just stängt, oförklarligt slog igen ytterligare en gång.

 

Även hantverkare har varit med om mystiska händelser i Rådhuset. Det har bland annat hänt att de inte kunnat hitta sina verktyg på morgonen, eftersom de flyttats under natten. En hantverkare tyckte att det var så otäckt att han inte ville komma tillbaka. Numera kallas den renoverade delen av vinden för Hellerströms våning och där brukar Eva Holm uppleva konstiga saker.

– När jag städar här uppe brukar jag ibland höra musik spelas på låg, låg volym, det är alltid samma melodi. I början trodde jag att det kom utifrån men sen hände det gång på gång så det finns ingen förklaring till det, säger hon.

 

I Hellerströms våning finns tre konferensrum och ett av dem har fått namnet Oskar Trapp. Och i just det rummet är det många som känner kalla kårar, menar Eva Holm.

– När jag städar här brukar jag torka av bordet och sen rullar jag in alla stolarna så att de ska stå intill bordet. När jag sen vänder mig om är det alltid två stolar som själv rullat ut en bit från bordet. Jag har kollat om golvet lutar men det gör det inte.

 

Hantverkare har varit med om märkliga saker på Rådhusets vind.

 

Ibland kan man se lampor tändas och släckas i Rådhuset om natten. Men enligt Thomas Fritz kan det ha sin förklaring.

– Elsystemet i huset är gammalt så det skulle kunna bero på det.

Något som däremot inte kan förklaras är det som receptionisten Klara Tacic ser på övervakningskameran ibland.

– Vi har ju kameror vid ingångarna och jag ser dem allihop här på skärmen. Men bilden från kameran vid ingången mot Rådhustorget är konstig, ibland är det som att jag ser en skepnad gå förbi och sen skiftar bilden från svartvitt till färg och sen tillbaka igen efter ett tag. De andra kamerorna är i färg hela tiden, säger hon.

 

En av Rådhusets övervakningskameror växlar mellan färg och svartvitt, något personalen i huset inte funnit en naturlig förklaring till.

 

De har kollat upp fenomenet med en tekniker utan att få någon bra förklaring. Men trots alla dessa mystiska händelser tycker Eva Holm om att gå omkring ensam i Rådhuset tidiga morgnar.

– Det är en härlig byggnad och jag trivs väldigt bra med att jobba här. Jag har aldrig varit rädd och om det spökar så tror jag att det är snälla spöken, kanske någon gammal vaktmästare som går och tittar till. Men jag skulle inte gå upp på vinden ensam, säger hon.

 

Och Thomas Fritz håller med:

– Det finns en varm känsla i huset och vi är stolta över att få jobba i ett så värdigt och vackert hus. Det är dessutom extra kul att vi får så många besökare till våra öppna visningar av Rådhuset.

 

Text och bild: Katia Boberg

 

Läs mer om rådhuset här.

 

Gå en guidad tur i Rådhuset

Rådhuset kommer vara öppet vid dessa datum klockan 11.00–14.00. Vi erbjuder guidning. Du behöver inte anmäla dig till de guidade turerna.

 

  • 28 november
  • 12 december – träffa tomten och hans nissar i Rådhuset

 

De guidade turerna startar vid entrén från Drottninggatan 2, därifrån blir du visad rätt av personalen. Turerna är gratis och avgår en gång i halvtimmen med start klockan 11.00. Sista turen avgår klockan 13.30. 

 

Det finns också en digital guide för dig som hellre går runt och tittar på egen hand. Du hittar den i appen Guide Helsingborg. Även du som inte har möjlighet att ta dig till Rådhuset kan använda appen.

 

På grund av coronaviruset och risken för smittspridning är det viktigt att hålla avstånd till varandra. Vi räknar in besökarna så det inte vistas mer än 50 personer i salarna, max 10 personer i varje guidad grupp.

Läs mer här

 

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies