hela denna avdelning är en annons från Helsingborgs Stad
18 maj 2020

Vad kan du om de gamla föremålen?

Vad användes stampestövlar till och vad gjorde egentligen en kanonfotograf? På Kulturmagasinet i Helsingborg finns mängder med saker som vittnar om svunna tider. Gör quizet och ta reda på vad du kan om de historiska prylarna.

Här kan du själv söka i Kulturmagasinets samlingar samt läsa mer om verksamheten: https://kulturmagasinet.helsingborg.se/

 

Elektrisk apparat från 1900-talets mitt. Många kan inte tänka sig en enda dag utan denna. För utformningen stod designprinsen Sigvard Bernadotte. Vad är det här?
Ett värmeelement
En brödrost
En insektsfälla

Rätt!

Fel!

Stampestövlar användes av många kustfiskare, bland annat här i nordväst. I vilket sammanhang drog man dem på sig?
När båten skulle tjäras
Som skydd mot huggande havsorm
När man sökte agn på sjöbotten

Rätt!

Fel!

Att låta sig fotograferas av en s k ”kanonfotograf” var vanligt under första hälften av och i mitten av 1900-talet. Fotograferna fanns på platser i städerna där mycket folk var i rörelse. I Helsingborg fanns de ofta vid Terrasstrapporna och S:t Jörgens plats. Men vad var finessen med den s k ”kanonfotograferingen” som gjorde den så populär?
Fotografen kunde framkalla bilderna direkt på plats inne i kameralådan
Bilderna återgavs i stereoskopi, lite som dagens tredimensionella foton
För en extra slant kunde man bli filmad också

Rätt!

Fel!

Ett stycke viktig teknikhistoria finns i Kulturmagasinets samlingar, en skrivmaskin, eller Skrivekugle som dess danske skapare Rasmus Malling-Hansen kallade den. Maskinen på bilden är från 1878 och väckte uppmärksamhet av olika skäl, inte minst på grund av utformningen men kanske främst för att;
Den vägde så lite
Den gjorde succé i Kina
Den kunde förses med blindskrift-tangenter

Rätt!

Fel!

Vilket år tillverkades de sista tennisbollarna på Tretorn i Helsingborg?
1965
1980
1977

Rätt!

Fel!

Ett stycke äkta kommunal förvaltningshistoria! I Kulturmagasinets arkiv ser vi att den togs till samlingarna 1959 och att våra kollegor då antecknade; ”Stadens äldsta, fanns när kanslist Olsson kom till Rådhuset 1915”. Men när just detta exemplar köptes och togs i bruk vet vi inte. Modellen till maskinen/apparaten uppfanns ursprungligen av Thomas A Edison och presenterades 1873. Men vad är det för något?
Ett ljusbord för framkallning av film
En faxograf, en tidig form av fax
En stencilapparat

Rätt!

Fel!

Henry Dunker och varumärket Tretorn är känt inte bara för tillverkning av galoscher och andra gummiskor utan även gummihandskar, fotbollsblåsor, badmössor, lekbollar samt de internationellt berömda Tretorn tennisbollarna. Men under vilket bolag inregistrerades varumärket Tretorn 1912?
Aktiebolaget Kadorran
Helsingborgs Gummifabriks AB
Trelleborgs Gummifabriks AB

Rätt!

Fel!

Med utblick över sundet låg Hamnpaviljongen som under 1900-talets första hälft var ett omtyckt nöjespalats. Här fanns en välbesökt dansbana och en restaurang med ett generöst supéerbjudande. Vid krigsutbrottet 1939 stängdes hamnområdet av och restaurangrörelsen upphörde. Hamnpaviljongen revs 1946 men 1955 uppfördes det en ny restaurangbyggnad. Vad kallas den?
Högvakten
Hampis
Parapeten

Rätt!

Fel!

För hela nordvästra Skåne har leran genom tiderna haft stor betydelse. Många lertäkter minner om tider då teglet stod för en framgångsrik näringsgren. Det har funnits ca 35 tegelbruk i Nordvästskåne, varav flera inom Helsingborgs gränser. I Helsingborg och i nordvästra Skåne kallas ibland teglet från Helsingborgs ångtegelbruk för ”Persasten”.  Vilken färg förknippar man med detta tegel?
Rött
Gult
Brun-svart

Rätt!

Fel!

I Helsingborgs museers samling finns verktyg och instrument av olika slag som använts i yrkets tjänst. Dessa instrument behövde yrkesutövaren kunna ta med sig och de var inrullade i ett resefodral. Vem har använt dessa instrument i sitt yrke?
En veterinär
En ortoped
En förlossningsläkare

Rätt!

Fel!

Tratt, låda och vev. Detta spännande föremål av märket Edison kommer från Helsingborgs museers samling. Ljudet gå in genom tratten och lagras som spår på cylindern i lådan. Men vad heter denna första maskin som kunde spela in och återge ljud.
Grammofon
Fonograf
Typograf

Rätt!

Fel!

Inte bara en slät kopp. Kaffets popularitet genom tiderna har ofta hängt samman med att det serverats i kombination med ett tillbehör. Kaffe och kaka, kaffe på bit, kaffegök eller som här när kaffet gärna serverades tillsammans med ett glas punsch. Under vilken tidsperiod kom kaffet till Sverige?
I slutet av 1700-talet
I slutet av 1800-talet
I slutet av 1600-talet

Rätt!

Fel!

Fascinationen för naturen har tagit sig olika utryck. På Kulturmagasinet i Helsingborg kan man se delar av Carl Möllers stora fågel och insektssamling som museet köpte in 1906. Vad kallar man innehållet i en sådan naturhistorisk samling?
Naturalier
Entomologier
Naturminnen

Rätt!

Fel!

Tallrik av Pålsjö fajans med blå humledekor. Pålsjö fajansfabrik i Helsingborg startades 1765 av dåvarande ägaren till Pålsjö gård, Michael Andreas Cöster.  Avsättningsmöjligheterna för produkterna var emellertid små och till våren 1774 hade produktionen stannat av. Endast få föremål återstår och flertalet av dem finns i Helsingborgs museers samlingar. Men vad kännetecknar fajans keramik?
Godset har målad blå dekor under en transparant glasyr
Keramik på en lera med porös struktur och tennglasyr
Tillverkat under 1700- talets andra hälft

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Vad kan du om de gamla föremålen?

Jag fick %%score%% utav %%total%% rätt!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Helsingborgs Dagblad
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies